Posts

Showing posts from September, 2016

Title doktor hanya palsu

Image
Universiti Malaya (UM) ingin menarik perhatian umum berhubung status Ijazah Kehormat Doktor Keusahawanan yang didakwa dianugerahkan oleh pihak UM kepada Encik Azizan Osman sepertimana yang dibangkitkan di laman-laman media sosial.Pihak Universiti dengan ini menegaskan bahawa kami tidak pernah menganugerahkan gelaran Ijazah Kehormat Doktor Keusahawanan kepada Encik Azizan Osman.Semoga penjelasan ini dapat menjawab kekeliruan yang timbul di kalangan masyarakat berkaitan dakwaan tersebut.Walaupun Encik Azizan Osman merupakan pakar motivasi yang di sanjung tinggi menipu tetap menipu. Encik Azizan Osman adalah penceramah hebat yang mampu menarik ramai bakal usahawan dengan harga minima 1 ceramah serendah rm1500 di kerusi paling belakang sekali.

Patah tangan kawan tolak

Image
Nasihat pd anak2 yg bersekolah, main elok2 dgn kwn2.
Tadi ada member bagi tau, petang semalam ada sorang budak darjah 4 jatuh kat tembok sekolah masa dia duduk.
Kawan tolak dari belakang, pastu lari. Tak tau sape yg buat.Tgn dia patah. Kesian. Tapi bengkoknya ngeri tgk cuma tak darah.Semoga Allah lindungi anak2 kita.
😰
#kongsi dr group sebelah....

Resepi kek coklat

MY FAVOURITE RESEPI BOOK:
RESEPI KEK COKLAT PRALINE πŸ“6 biji telur
πŸ“150g gula castor
πŸ“1 sudu teh esen vanilla
πŸ“1 sudu teh ovalette
πŸ“50g susu full cream
πŸ“120g tepung self rising*
πŸ“6g baking powder*
πŸ“20g serbuk koko*
πŸ“85g minyak jagung
πŸ“50g serbuk kacang kisar (hazel/badam/pecan)-bahan2 * diayak bersama trlebih dahulu.Cara2:🐝1. Pukul telur, gula, esen vanilla dn ovalette hingga kembang. 🐝2. Masukkn susu dn pukul lagi.🐝3. Masukkn tepung (bahan *) dan pukul lg hingga adunan sebati.🐝4. Tuang minyak dan kacang kisar, kaup balik hingga semua sebati.🐝5. Tuang adunan dlm loyang beralas kertas minyak dan bakar suhu 180°c selama 40 mnt atau sehingga masak.*Juga blh bakar guna 2 loyang klau nk buat cara kek komersial yg dibuat dlm bentuk 4segi kecil2... (yg kita selalu beli kt kdai kek, pasaraya atau kt pasar malam... )
Guna dulang saiz 14 inci x 14 inci x 2 inci tinggi. Klau bakar cara begini, blh pendekkn sikit masa mmbakar. Blh check samada kek dah masak slps 20 mnt. Klau belum b…

KELAHIRAN SEORANG LELAKI

Image
Kelahiran seorang 'lelaki'.

Ayuh telusuri kisah seorang lelaki...

Siapa LELAKI?

Firman Allah SWT yang bermaksud:

"Salah seorang antara perempuan yang berdua itu berkata, "Wahai ayah, ambillah dia menjadi orang upahan (menggembala kambing kita), sesungguhnya sebaik-baik orang yang ayah ambil bekerja adalah orang yang kuat, lagi amanah."" - Surah al-Qasas 28:ayat26

Lelaki yang bersifat kuat dan amanah adalah yang terbaik untuk kamu menjadi pendamping. Apa maksudnya? Kuat adalah berkompetensi dan amanah adalah berintegriti.

LELAKI

Lelaki adalah ciptaan Tuhan yang paling indah.

Dia mula untuk bertolak ansur sejak umur yang sangat muda.

Dia membelanjakan kesemua duitnya untuk membelikan hadiah untuk gadis yang dia cinta, hanya untuk melihat si gadis itu tersenyum.

Dia korbankan impian hanya untuk melihat isterinya tersenyum.

Dia korbankan coklatnya untuk adik-adik perempuannya.

Dia bina masa depan mereka sekeluarga dengan membuat pinjaman daripada bank dan membuat bayaran b…

PERCUTIAN KE AVANI

Image
Alhamdulillah pada cuti sekolah yang lepas 17/9/2016 saya dan keluarga berkesempatan menginap di salah sebuah hotel terkemuka di sepang gold coast. Suasana yang cukup aman selepas penat seharian berkerja mencari rezeki. Pamandangan yang indah bak sepoi-sepoi bahasa menggamitkan lagi suasana memori yang indah. Swimming pool juga menarik sebab anda seolah-olah mandi atas laut. Chelet atas laut buka tingkap anda akan nampak laut dari pemandangan luar hotel rugi kalau anda tidak mencuba sendiri. Free wifi itu yang penting haha







mencuri sebab nak masak rendang

Image
Gara-gara mencuri bahan untuk membuat rendang, seorang ibu tunggal dibebaskan dengan bon berkelakuan baik oleh Mahkamah Majistret Seremban, semalam.

Nor Farina Che Ya, 38, dikenakan bon berkelakuan baik selama dua tahun dengan cagaran RM1,500 tanpa penjamin oleh Majistret Rahimah Rahim yang membuat keputusan selepas mendengar rayuannya.

Dia mengaku mencuri di sebuah pasar raya berhampiran Dataran Centrio, Seremban 2, Seremban, sekitar jam 6 petang, pada 5 Ogos lalu, lapor Sinar Harian.

Barang-barang yang dicurinya adalah daun kunyit, daun pandan, serai, daging kambing, syampu rambut, minyak angin, pakaian dalam, seluar dan tudung, semuanya dianggarkan bernilai RM262.86.

Mengikut Seksyen 380 Kanun Keseksaan, hukuman maksima yang diperuntukkan adalah 10 tahun penjara dan denda. Bagi kesalahan kedua dan seterusnya pula, pesalah boleh dihukum penjara, denda atau sebatan.

Kes dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya Soo Kok Weng, manakala Nor Farina yang tidak diwakili peguam tidak dapat menahan ai…

Kenapa bayi menangis

Image
Menangis bagi bayi atau anak kecil merupakan perkara biasa, bukan semestinya kerana ada masalah atau kerana kecuaian ibu. Malah menangis merupakan suatu pernyataan bayi atau kanak-kanak sebagai ganti kepada pertuturan yang tidak dapat diluahkan terhadap sesuatu yang berlaku.Ada bayi yang masih dalam hari tidur nyenyak di siang hari, tetapi mula menangis pada masa-masa tertentu sama ada pada tengah malam, petang ataupun bila-bila masa tanpa sebab yang jelas.Terdapat juga bayi yang mula menangis apabila tidurnya terganggu, biarpun oleh suara yang perlahan seperti bunyi benda jatuh, bunyi tapak kaki, bunyi pintu tertutup dan sebagainya. Pada kebiasaannya tangisan akibat gangguan tersebut berlaku dalam tempoh yang singkat.Tangisan biasa selalunya ada kaitan dengan punca yang jelas seperti tercucuk pin pakaian, pakaian terlalu ketat menyebabkan bayi terasa tidak selesa, lampin basah, rasa terlalu panas, sakit perut, dahaga, lapar, rasa kesepian dan sebagainya.Sesetengah bayi atau anak keci…

SUSU ZURIAT

Image
BEST RESULT PENGAMALAN LAZZ Utk IKHTIAR HAMIL πŸ‘ΆπŸ‘ΆπŸ‘Ά

Sedikit petua dari pengalaman PELANGGAN YANG BERJAYA πŸ˜„
.
πŸ‘Ά  Amalkan 1Mug dgn sukatan 4scoop lazz kurma setiap malam sebelum tidur. Boleh campur dengan minuman kegemaran anda jika tak minat Susu Putih. Asalkan Sukatan Lazz Kurma (PURE) Tak Kurang 4 Scoop.
Amat digalakkan untuk Diamalkan oleh kedua suami dan isteri .. Kalau x minum susu at least bole cmpur dlm minuman kegemaranπŸ˜ƒ
**kenapa sebelum tidur? Ketika tidur tubuh kita bekerja utk stabilkan hormon dan regularkan sistem badan.. Kalau period x regular.. Amalan lazz sbelum tidur mmg cepat nampak result period akan jadi regular insyaAllah.
.
πŸ‘Ά Elakkan Makan makanan sejuk/berAis (Pantang Paling penting) -Tajam- fast food .. Cth seperti soya, nenas, tebu, manggis, dan makanan segera.
.
πŸ‘Ά Boleh ambil pil acid folic di waktu pagi.. Jika tidak prefer supplement.. Pagi bole mnum lagi lazz kurma.. Sumber smulajadi iron dan folate dr pati ekstrak kurma dlm lazz.. Amalan Herba / Suppliment lai…

BLOGGER DI PERGUNAKAN

Image
Sedih beginilah nasib seorang blogger. Join even bagai nak gah hanya bawa pulang sebatang pen. Selalu blogger hanya menjadi buah mulut tetapi hasilnya tiada. Kalau tidak ramai dah blogger yang kaya. Ramai orang berhenti kerja buat business marketing cari duit kat internet. Saya pun dulu terpengaruh juga nak cari duit kat internet. Tak dinafikan memang dapat tetapi sebulan rm100 ke rm200 mana leh tahan.Blog saya macam suam2 kuku. Makin hari makin pudar. Mungkin dah terfikir untuk bersara dunia blog. Budak office lain siap buat side income jadi Uber join business hartanah. Ada yang jual insuran bagai. Tetapi saya masih mampu tersenyum. Hitung masa.Kenapa saya tak berhenti je tulis blog. Buat kerja lain. Memang terfikir nak jual insuran tetapi saya takde skill nak pikat pelanggan. Nak join uber lagilah xde masa terluang lansung. Insyallah rezeki itu luas. Hanya blog sahaja yang mampu memberi semangat pada saya hingga kini.Bersambung...

TUGAS PADA NEGARA

Image
Keberangkatan Kumpulan Pertama MALBATT 850-4 UNIFIL ke Lubnan telah dihantar oleh keluarga dan sanak saudara di Pangkalan Udara TUDM, Subang petang tadi. Pemergian mereka bukan hanya memikul tanggungjawab negara dan dunia namun juga demi keluarga yang tersayang.Demi tugas pada negara mereka melangkah untuk mengharumkan nama keluarga mahupun negara. Sedang kita membuat persiapan raya mereka pula berbakti pada negara tercinta.Doakan mereka selamat pergi dan balik

KILANG SUZUKI TUTUP

Image
Suzuki Motor mengambil keputusan menutup kilang pemasangan motosikal di Malaysia berikutan permintaan yang semakin berkurangan. Susulan penutupan kilang itu, model motosikal Suzuki akan dieksport terus dari Jepun, menurut laporan Nikkei Asian Review. Pengeluar Jepun itu mengumpulkan semua model skuter dan model lain di kilang berkenaan dengan pemasangan bahagian asas lain diperoleh dari lokasi lain. Bagaimanapun, pengeluaran tahunan kilang itu hampir separuh kepada kira-kira 8,000 unit pada tahun fiskal 2015, berbanding tahun fiskal 2013. Usaha untuk meningkatkan kecekapan hampir berhasil meskipun dengan kemudahan yang terhad. Justeru, syarikat berkenaan memutuskan untuk memberi tumpuan kepada mengeksport model terus dari Jepun. Suzuki merancang pemasangan 1.44 juta motosikal pada tahun fiskal 2016 dan syarikat itu berusaha untuk meningkatkan jualan di Asia, walaupun keuntungannya masih rendah.

Giveaway Tunai RM200 By ELIHJAPAHAR.COM

Image
Saya da join harap menang la huhuhttp://www.elihjapahar.com/2016/08/giveaway-tunai-rm200-by-elihjapaharcom.html

TANYALAH USTAD

Image
TANYALAH USTAZ
*isteri*: Ust, kenapa rata2 perempuan lebih suka membuat seks berbanding lelaki?

*ustaz*: Yaaa... seperti umpama kamu tgh korek hidung. Yg terasa enak tu lubang hidung kamu juga berbanding jari .

*isteri*: Owhhh.. jadi kalau begitu kenapa perempuan tidak suka diperkosa ust?

*ustaz*: Memangnya seperti kamu sedang berjalan tiba2 ada org yg masukkan jarinya ke lubang hidungmu, apa kamu tidak marah tu?

*isteri*: Ya.ya.. habis kenapa perempuan tidak mahu berhubungan seks semasa lagi haid?

*ustaz*: Kalau hidungmu lagi berdarah apakah kamu terus mahu korek?

*isteri*: Hmmm...kenapa rata2 laki2 tidak suka memakai kondom ye ust?

*ustaz*: Menurut kamu memang enakkah kalo korek hidung pakai sarung tangan?

*isteri*: Ya juga ust... jadi kenapa org suka sembunyi2 sewaktu berhubungan seks?

*ustaz*: Memangnya kamu mau korek hidung sambil dilihat org?

*isteri* : Lagi 1 ust, Kenapa rata2 laki suka poligami?

*ustaz*: Laaaaa.. kamu kan ada 2 lubang hidung... kalau cuma 1 sja, bukankah sesa…