Catatan

Menunjukkan catatan yang berlabel islam

Perancangan asas membina blog.

Imej
Blogging adalah aktiviti yang memerlukan masa yang panjang, apabila kita menulis artikel, kita perlu meluangkan 10-30 minit untuk penulis mahir atau masa yang lebih panjang untuk penulis baru menyiapkan sesuatu artikel.

Proses yang panjang ini jika kita tidak lakukan secara terancang akan menyebabkan kita cepat lelah. beberapa perkara yang perlu kita titik beratkan sebelum membina blog antaranya

[1] Kenal pasti topik yang kita suka
[2] Kenal pasti tabiat rutin harian kita selesa untuk menulis, ada yang selesa menulis di waktu pagi, tengahari, petang, malam atau bila-bila masa.
[3] Rancang kadar kekerapan menulis artikel, sekali sehari, 2hari sekali, seminggu sekali atau sebulan 2 kali.
[4] Apabila telah mendapat topik/niche pilihan, mulakan proses pencarian domain.
[5] Fikirkan nama dan warna yang akan digunakan untuk blog kita

Sekiranya kita tidak dapat mendaftar domain yang diingini, cuba cari nama lain yang sesuai dengan topik penulisan kita. Jangan membuta-tuli meneruskan nama te…

KITA BISING KENA GST

Imej
Kita bising kena GST bukan kerana kita membenci malaysia..kita bising minyak naik bukan kerana kita tak mampu bayar...Tapi..kita bising sebab bikin tak serupa janji..kita bising sebab kesiankan rakyat merana..memang kita berduit..memang kita berharta..namun jauh di pelusuk sana..ada yang menghitung syiling..ada yg kerja teruk terkontang kanting..mereka tiada slip gaji jauh sekali socso mahupun kwsp.kerja nya keluar pagi balik dinihari..dan kalian berbicara indah persis pujangga metropolis?? .minyak naik 10 sen je tu pun nk bising..gst 6% pun nk kecoh..kerja la kuat lagi?..beribadat la lagi?..agar di murahkn rezeki?..ye..
Sembang kalian sembang org yang berharta..sembang kalian sembang orang yang penuh wibawa...sedangkan di antara mereka facebook pun tiada..motor buruk pun tunggu masa..kerja lebih kuat dari si sarjana muda..kerja lebih ikhlas dari phd ataupun master...hanya untuk mulut mereka sekeluarga..ya..mereka memang tidak berharta..salah mereka kerana x berusaha dari muda..tapi …

kongsi maklumat melalui blog

Imej
Takde apa yang aku nak kongsi kat blog aku. Takde maklumat yang aku dapat. Jeles tengok encik Ben ini muka selalu masuk majalah dan surat khabar. Ben juga dapat tawaran blog pergi Paris. Sape kata blogger tak boleh berjaya.
Nak buat blog memang senang tetapi nak buat duit kat blog itu yang susah. Ramai yang tak berjaya dan tutup blog selepas putus asa. Aku tak pernah putus asa walaupun xde pembaca pun beduli apa aku. Jadi blogger kena banyak bersabar. 

Duduk di kubur

Imej
Dari Abu Hurairah r.a katanya, Rasulullah s.a.w bersabda:Jika kamu duduk di atas bara api, lalu terbakar baju dan kulitmu, itu lebih baik bagimu daripada duduk di atas kubur.
Aku pun baru tau duduk atas kubur itu berdosa mungkin dia tak tau kot jangan marah dia. Setiap orang mesti pernah buat silap maafkan jelah dia. Ini bukan awek aku la haha..

BILA NAK KAWIN

Imej
Umur dah 30 tahun secara jujur memang nak kawin macam2 cara dah buat mandi bunga pun dah tetapi allah masih sayang pada hamba yang sorang ini  Kalau takde duit mungkin kuat alasan itu aku boleh bagi 5 tahun lepas. Muka tak hansem ada orang muka lagi buruk ok je kawin siap 5 anak bagai. Nak kata takde jodoh nak tunggu sampai bila jodoh. Mungkin faktor persekitaran yang memaksa bukan memilih tetapi biarlah ada rupa.



ULAR SAWA DALAM KAIN KAPAN

Imej
Seorang mayat yang sungguh mengayat hati kita. Semasa sedang solat jenazah mayat tersebut seolah-olah bergerak. Makmum dan imam terkejut dengan kejadian tersebut. Apabila mereka lihat ada seekor ular sawa dalam kain kapan jenazah tersebut. Nauzubillah apakah dosa arwah semasa hidupnya sampai begitu sekali ye.


HIDUNG TUTUP AURAT TAK TUTUP

Imej
Masalah jerebu sekarang makin berleluasa. Hidup segan mati tak mahu walau macam mana hidup perlu diteruskan. Ayat Mat lepak kat atas ini boleh tahan jom layan pantun kat bawah:-

Baju nipis nampak bayang,
Peha gebu minat ditayang,
Lebih baik tak pakai baju lagi senang,
Boleh tengok terang-terang,

Pakai baju ketat-ketat,
Pakai tudung ikat-ikat,
Nampak sangat ikut budaya barat,
Di sudut agama dapat ke berkat,

Kain terbelah nampak lurah,
Ikat tudung macam tak sudah,
Nak ikut agama taklah susah,
Sebab islam itu agama yang indah,

Kenapa pakai jean nak tunjuk ponggong,
bukannya dapat naik panggung,
Jadi orang islam ini beruntung,
Allah tak suruh kita pakai macam pocong