Posts

Showing posts with the label teknologi

RENUNGAN BERSAMA

Image
Dulu masa saya kecik-kecik, saya selalu dapat no 1 dalam kelas tadika dan sekolah rendah...

Dulu saya dapat 5A UPSR...

Semua orang puji saya dan ibu saya akan gembira dan peluk cium saya....

Dulu saya dapat tawaran masuk MRSM...

Semua orang puji saya dan ibu saya akan gembira dan peluk cium saya...

Dulu saya dapat 8A dalam PMR...

Semua orang puji saya dan ibu saya akan gembira dan peluk cium saya....

Dulu saya dapat tawaran buat kursus medic kat Indonesia...

Semua orang puji saya dan ibu saya akan gembira dan peluk cium saya....

Tapi bila saya buang semua keduniaan itu dan berikrar untuk turut berjuang menjadi kebanggaan Rasulullah, saya bawa beg dan merantau ke seluruh dunia, saya berhenti di Afrika untuk belajar ilmu agama, dan balik ke Malaysia dengan kesan-kesan Sunnah Rasulullah di badan saya...

Semua orang mencemuh dan memandang rendah kepada saya....

"Ada ke patut budak lulusan MRSM masuk pondok? Dah la sijil tak diiktiraf, belajar jauh-jauh sampai Afrika pulak tu? Nanti …

PERKARA PENTING TENTANG KWSP

Image
## 2 Perkara Penting
_______________________
1. Kalau salah 1 PeWARIS KWSP anda dah meninggal dunia KWSP TIDAK AKAN BAYAR KEPADA PEWARIS LAIN YANG HIDUP.....
MANA PERGI DUIT ITU???
PASTIKAN PEWARIS ANDA SEMUA HIDUP !!!

KALAU ADA YANG MENINGGAL DUNIA
TERUS PERGI KE KWSP DENGAN SEGERA & BUAT FRESH PEWARIS SEKARANG JUGA !!!
JANGAN TUNGGU LAMA LAMA
JANGAN BIARKAN DUIT KERINGAT EPF KWSP KAMU DIMAKAN ORANG LAIN SELAIN DARIPADA YANG DI WARISKAN SEPERTI KEHENDAK KEMAHUAN ANDA !!!
______________________

2. KEMATIAN PENCARUM

KWSP BANTUAN KEMATIAN UNTUK PEWARIS.
################
PERHATIAN kepada semua orang yang mempunyai akaun KWSP!
Tidak kira berapa umur anda,
tidak kira berapa lama anda memegang akaun KWSP anda,
Tidak kira berapa banyak wang yang anda ada dalam akaun KWSP &
Tidak kira berapa lama anda telah mencarum untk KWSP..
mengikut Undang-undang Kerajaan,
%%%%%%%%%%%%%%
KWSP perlu membayar

 RM 2500

untuk keluarga pemegang akaun KWSP apabila pencarum MENINGGAL DUNIA

(ahli keluarg…

KEHIDUPAN MEMANG SUKAR

Image
Kehidupan memang sukar. Jika ia terlalu mudah, maka dengan mudahnya kita akan leka dan lalai. Malah, dalam kehidupan yang sudah sedia sukar pun, ramai antara kita yang sudahpun terbuai dan terleka dengan fantasi dunia yang bukan kekal ini.

Kehidupan memang sukar. Kesukaran inilah yang membentuk diri manusia itu, yang mendorong arah dan tuju. Ia memotivasikan manusia untuk bermatlamat dan bertujuan, agar segala kesukaran itu dapat dibendung, ditanggani dan ditinggalkan.

Kehidupan memang sukar. Segala kepayahan merupakan satu ujian. Ujian daripada Allah Taala yang ingin menjadikan kita mukmim terbaik. Ujian untuk kita perbaiki diri dari semasa ke semasa. Ujian agar kita tak lupa akan asal usul kejadian kita, akan tujuan hakiki kita dihidupkan dan diberi nyawa.

Kehidupan yang sukar membantu kita supaya sentiasa berhati-hati dan waspada akan segala ancaman, baik yang nampak mahupun yang tidak nampak. Hidup memang sukar, supaya kita tak lupa bahawa kita ada Tuhan yang sedia membantu.


kretif orang malaysia

Image
Kretif orang Malaysia ini tanah mendap jalan imbi sepanjang 35 meter di edit. Kewujudan transformers menjadi faktor utama kenapa jalan retak. Cara edit yang di lakukan juga memang kretif tanpa cacat cela. Ini membuktikan bahawa orang Malaysia kita juga mampu setanding filem mat salleh. Semoga industri filem Malaysia akan bergerak lebih jauh lagi.




pembedahan plastik untuk jadi superman

Image
BANDAR CALAMBA, Filipina - Seorang peminat tegar watak Superman di Filipina sanggup membelanjakan wang sebanyak £4,400 (RM22,337) untuk menyerupai wajah watak adi wira kegemarannya itu, lapor sebuah akhbar kelmarin.

Lelaki itu, Herbert Chavez, 35, sanggup melakukan pembedahan plastik bagi mengubah wajahnya. Dia mengubah hidung, memutihkan kulit, menyedut lemak bibir, melakukan penjajaran rahang, mengimplan otot perut dan punggung bagi meniru kehidupan sebenar watak Clarke Kent.

Chavez mula jatuh cinta dengan watak adi wira itu yang terkenal dengan kain mantel merah dan lambang logo S ketika berusia lima tahun selepas menonton watak tersebut di televisyen. Dengan gaji sebanyak 90 Pesos (RM6.57) sejam, dia sanggup berbelanja besar untuk minatnya itu. Chavez berazam mahu mengajar kanak-kanak mengenai nilai-nilai moral yang baik, di samping menceriakan hari mereka.

Dia juga memiliki koleksi memorabilia Supermen terbesar di dunia berjumlah 5,000 unit termasuk patung sebesar sebatang pokok. -…

SEGMEN SINGGAH SAHUR BH

Image
Hari ini saya tertarik untuk join segmen singgah sahur BH. Segmen ini adalah tajaan penuh Hasrul Hassan Sdn Bhd. Tujuan Segmen ini adalah merapatkan lagi ikatan persaudaraan dan sesiapa sahaja boleh singgah bagi merapatkan ukhwah semasa blogger. Anda juga boleh mendapatkan duit raya RM20.00. Kalau nak join klik banner kat atas. Atau terus ke laman web beliau di http://www.hasrulhassan.com

DAH PINJAM DUIT TAK RETI NAK BAYAR

Image
KUANTAN – Seorang kontraktor berusia 33 tahun terkejut menerima satu sistem pesanan ringkas (SMS) dari kakitangan sebuah bank 12 Jun lalu yang disifatkan sebagai kasar dan memalukan.

SMS yang memintanya melangsaikan tunggakan pinjaman rumahnya itu dihantar pada jam 4.38 petang selepas beliau dan isteri tidak membalas beberapa SMS wanita itu sebelum ini.

SMS yang berbunyi ‘En Amir payment rumah memang tak leh bayar ke? Elok cam ni la, en bg semula kunci rumah tu pada Bank@ doakan semoga peminjam itu mati, sebab Bank leh cover insurans dari hidup menyusahkan BANK kan, tq’ itu melambangkan kakitangan berkenaan tidak profesional dalam tugasnya.

Kontraktor terbabit yang hanya mahu dikenal sebagai Amir berkata, sebagai pelanggan, beliau kecewa dengan tindakan kakitangan bank itu.

Katanya, wanita itu sudah berkali-kali menghantar SMS sinis yang memalukan sekali gus menunjukkan kakitangan bank terbabit tidak profesional.

“Saya rasa tidak berpuas hati dengan tindakan pegawai bank itu kerana sepatut…

KENAPA SEO PENTING

Image
Untuk berjaya, laman web anda perlu ditemui. Di manakah tempat pertama yang anda lihat, apabila anda mahu untuk mencari maklumat dengan cepat? Tepat sekali - anda berada dalam talian. Dan begitu juga orang lain. Beratus-ratus juta kali sehari.

Terdapat 16 juta lawatan internet tempatan. Yang kira-kira 63% daripada jumlah penduduk antarabangsa. Terdapat sejumlah 2 bilion pengguna internet di seluruh dunia menggunakan internet. Jadi, manakala pemasaran enjin carian adalah alat yang paling berkuasa dalam toolbox pemasar dalam talian ini, ia adalah amat penting bahawa syarikat atau jenama anda berada di kepala barisan apabila pelanggan anda mula membeli-belah dan mencari jawapan.

Sama ada anda mahu untuk meningkatkan kesedaran atau memperoleh lebih ramai pelanggan, setiap duit yang dibelanjakan harus memberikan lebih banyak pengunjung yang disasarkan - pengunjung yang berminat dalam apa yang anda katakan, dan bermotivasi untuk mengambil tindakan. Memanfaatkan data pasaran pandangan, bers…

IPHONE KELUARKAN JAM TANGAN PULAK

Image
Seperti yang kita tahu Samsung sekarang dah macam haram iklan mentang-mentang engkau hebat engkau nak sapu semua pelanggan. Jangan risau peminat iphone masih dapat merasa produk Apple yang terbaik memperkenalkan produk baru Iwatch mempunyai kelebihan seperti  1. 32GB Memory 2. Kamera depan 1MP 3. Wifi dengan Bluetooth (pertama kali Iphone ada Bluetooth) 5. Boleh cek suhu 6. LCD projektor. Yang paling penting masih mengekalkan sistem perisisan IOS hanya beberapa perisian yang boleh download dan yang paling best iphone 6 korang boleh tengok video kat bawah sekali boleh jalanlah Samsung lepas ini haha.








TV ONLINE

Image
RTM merupakan sebuah syarikat kerajaan merangkumi 2 siaran yang popular TV1 dan TV2. Saluran informasi yang mewarnai penonton dengan pelbagai informasi terkini segenap lapisan masyarakat Malaysia. Untuk menonton [KLIK SINI]
Media Prima mempunyai 4 saluran yang popular TV3, TV8, TV7 dan TV9. Cerita yang juga dimonopoli sepenuhnya oleh kerajaan Malaysia. Nak tengok [KLIK SINI]

Mivo TV merupakan sebuah rancangan Indonnesia yang terbaik. Mivo TV juga adalah siaran No1 Tv online Indonesia. Nak tengok [KLIK SINI]

HACKERS MAIN ANGRY BIRD

Image
Lawak betul hackers main angry bird tak ada benda lain ke nak buat. Kalau ia pun kau hebat sangat curi la duit dalam mesin atm itu ini main angry bird pulak. Tetapi tak tahulah sejauh mana kebenaran dalam video ini.


ADAKAH ANDA PEMINAT MARVEL

Image
Marvel Entertaiment sebuah syarikat yang betul-betul hebat dengan pelbagai perancangan masa akan datang. Cuba tengok gambar kat atas kita dapat tau strategi filem yang akan dikeluarkan syarikat marvel. Yang aku tak sabar avengers 2 mana tak nyer semua hero berkumpul dalam satu cerita.

Hero yang paling kuat adalah spiderman. Hero yang paling lama superman. Aku suka gak cerita x-man fantastic 4 hebat kepala otak dia orang ni. Harap metrowelth malaysia pun boleh buat macam marvel buat. Good luck

GAME INDON YANG SERAM

Image
Indon telah berjaya cipta satu game yang seram. Yang lebih menarik game tersebut di mainkan oleh serata dunia. Biasanya Indon banyak movie seram sahaja tetapi ini boleh selangkah lagi kepada game seram. Harap Malaysia pun boleh buat.

Sinopsis cerita sekumpulan budak sekolah pergi ke suatu tempat rumah hantu untuk buat reserch mengenai rumah hantu tersebut yang di katakan orang ramai tempat yang amat keras. Dan apa yang terjadi sama-sama kita saksikan.



JAWATAN KOSONG KFC

Image
Ada sesiapa berminat nak kerja KFC tak. KFC ada jawatan kosong. Segala yang hebat bermula di sini apa yang hebat itu aku tak tau. Kalau rasa setuju isi borang kat bawah. Yang best kerja KFC dapat makan ayam free haha.

BESTNYER KERJA GOOGLE

Image
Google telah lama diketahui sebagai tempat terbaik untuk bekerja. Mereka menawarkan makanan percuma, tempat bersenam, tempat berehat dan potong rambut profesional di pejabat mereka di California. 
Perkara tersebut telah menjadikan mereka syarikat pilihan pekerja dari seluruh perniagaan yang ada di dunia.
Selain dari persekitaran tempat kerja yang relax dan makan free mestilah gaji pekerja Google menarik juga kan.
Tahukah anda berapa gaji pekerja-pekerja Google? Data berikut tidak terlalu mudah dicari, jika anda tidak percaya, anda boleh search di Google.

Berikut adalah statistik gaji pekerja Google yang cukup menarik :

1. Google Programmer di Phoenix – $174,000 setahun
2. Google Programmer di California – $197,000 setahun
3. Google Programmer di Chicago – $222,000 setahun
4. Google Programmer di New York – $242,000 setahun

Itu hanya gaji… apa lagi yang ditawarkan Google kepada pekerjanya?

1. Google akan membayar $8,000 setahun jika anda mahu sambung belajar. Mereka hanya mengharapkan keputusan …

TIPS BERGUNA TENTANG PAYUDARA

Image
Payudara adalah merupakan penjagaan penting bagi wanita dan ini merupakan tips berguna untuk anda pelajari dan salah satu hal menjadi kegilaan setiap lelaki. 
1. Saiz payudara - payudara sebelah kiri sebenarnya lebih besar jika dibandingkan dengan payudara sebelah kanan begitu juga dengan puting anda tidak perlu mengukur kerana ia tidak dapat dilihat dengan mata kasar.
2. Rambut payudara - payudara juga mempunyai rambut atau bulu tetapi tidak begitu lebat seperti bulu ketiak kadar pertumbuhan bulu sekitar 2-15 helai sahaja.
3. Berat payudara  - berat payudara tidak dapat diukur dengan kilogram tetapi mengikut teori sains berat payudara sekitar 4 hingga ke 5 bungkus nasi lemak. 
4. Saat teransang - payudara akan menjadi besar dan tegang ketika usia meningkat dan ketika waktu teransang dan apabila bulan mengambang.
5. payudara bergoncang - payudara juga akan bergoncang ketika anda tidak memakai bra dan belari oleh itu nasihat doktor pakar selalulah pakai bra ketika keluar untuk mengela…

TELEFON SAMSUNG BOLEH LENTUR

Image
SEOUL: Kedatangan tahun baru tidak lama lagi mungkin turut menampakkan peralihan terkini kepada evolusi telefon pintar.Syarikat Samsung dilaporkan semakin gigih menghasilkan telefon bimbit menggunakan skrin fleksibel dan tahan pecah sehingga ia boleh dilentur, digulung atau dilipat untuk disimpan dalam dompet. Menurut media, syarikat teknologi gergasi Korea Selatan itu kini dalam peringkat akhir pembangunan telefon pintar fleksibel itu dan dijangka sedia untuk dipasarkan tahun depan. Penemuan terbaru itu dibuat hasil penggunaan diod pemancar cahaya organik (OLED) yang amat nipis dan boleh dipasang pada bahan seperti plastik atau lingkaran tembaga. Sambung bukan satu-satunya syarikat yang membuat pelaburan besar dalam penyelidikan menghasilkan skrin menggunakan OLED.

Selain Samsung, syarikat dari Jepun, Sony, serta LG Display - juga dari Korea Selatan - turut melancarkan prototaip seumpama itu. Bagaimanapun, Sambung menjadi syarikat pertama menjanjikan tarikh pengeluarannya dengan sumbe…

LEGOLAND MALAYSIA

Image
LEGOLAND Malaysia pembukaan tarikh adalah pada 15 September 2012. Tidak boleh menunggu lagi untuk mempunyai lawatan di sana! Ini adalah satu-satunya di Asia, dan ke-6 di dunia.

Ia melaporkan bahawa pengangkutan juga telah disediakan dengan baik dengan kemudahan pengunjung ke LEGOLAND Malaysia. Malah dari Singapura, dalam masa sejam, anda boleh mencapai ke sana dengan bas dengan membayar hanya kira-kira 20 dolar. 
Kalau korang tanya aku nak pergi ke tak tentu la tidak 20dolar bukan ringgit Malaysia ye aku memang tak mampu haha. Tetapi yang kempunan nak pergi sangat boleh layan sahaja video youtube di bawah dan minta kerja di sana dengar cerita banyak jawatan kosong gaji pun besar.



PASARAYA ALAM MAYA YANG PERTAMA DI KOREA

Image
Shopping Pertama Store Maya dunia dibuka di Korea. Semua rak di Skrin LCD dipaparkan. Pengguna Pilih item yang dikehendaki mereka dengan menyentuh skrin LCD dan checkout di kaunter di akhir untuk semua barangan mereka diperintahkan dibungkus dalam Beg dan terus di hantar pada rumah.

Susah nak percaya tetapi korang kena percaya teknologi sekarang dah terlalu canggih. iven nak beli barang pun terlalu senang. Lepas ini korang tak payah bawa duit pergi pasaraya cuma bawa handphone Anroid je. Mungkin korang pelik macam manakan korang tengok video kat bawah sekali.









Microsoft 2013 lagi sempoi

Image
Apa yang korang tau pasal microsoft. Microsoft adalah perisian untuk word, excel dan power point. Hari ini aku nak ajak korang tukar kepada word 2013 apa yang menariknya adalah word 2013 ini boleh download terus pada internet sebarang dokemen hebatkan jadi korang tak perlulah beria nak bawa pendrive beria sangat. Contoh dulu bila korang nak buat asigment misalnya korang terpaksa save dalam pendrive pastu bawa pergi cyber cafe nak print balik2 tengok pendrive korang kena virus cyber cafe haha padan muka. X pasal-pasal abang hansem cyber cafe tu pulak yang kena maki ngan korang. Tapi lepas korang guna word 2013 ini korang hanya save asigment dalam google doc pastu pergi cyber cafe just terus print kalau nak buka mana2 pc pun boleh siap boleh edit lagi tak perlu risau pendrive hilang jimat x payah beli pendrive betul tak. Tetapi ada kelemahan juga yang mana word 2013 ini tak boleh menyokong windows xp dan windows vista ia hanya sesuai untuk windows 7 dan 8 touch screen je. Jangan jadi ka…