Catatan

19 hari tak makan masih hidup

Imej
KUANTAN - Ketika mengharungi segala kepayahan selama 19 hari sesat di hutan, Nur Umaisarah menceritakan detik-detik cemas yang dilalui gadis itu hingga hampir meragut nyawanya.Semuanya berlaku ketika beliau mencari jalan keluar dengan meniti batu untuk melintasi sungai."Saya terpaksa meniti batu untuk melintas sungai. Tiba-tiba saya tergelincir dan nyaris lemas."Saya tanggalkan tudung untuk memudahkan pergerakan, kasut dan cermin mata pula terlucut semasa berada dalam air. Apabila sedar, saya sudah terdampar di atas batu besar di tepi sungai," ceritanya ketika ditemui di Hospital Tengku Ampuan Afzan (HTAA).Selepas peristiwa itu, beliau berehat selama lima hari untuk mendapatkan secukup tenaga bagi meneruskan perjalanan menuju ke puncak Gunung Tahan supaya mudah dikesan penyelamat.Sebelum itu, dalam tempoh sesat di hutan itu, Umaisarah, 21,memberitahu, beliau tidak makan apa-apa tetapi hanya minum air Sungai Pahang sepanjang 19 hari beliau sesat di Gunung Tahan sejak 7 F…

Luahan pengasuh kepada mak bapak

Imej
Kebiasaannya, tiada ibu bapa yang suka tinggalkan anak kecil mereka berada di bawah jagaan pengasuh untuk jangka masa yang lama. Habis saja waktu bekerja, terus pecut kereta untuk menjemput anak yang dirindui dari rumah pengasuh.Namun berbeza bagi ibu bapa bayi perempuan berusia sembilan ini yang ternyata mengambil kesempatan terhadap pengasuh yang baik hati ini. Saban hari anak kecil itu diambil pada jam 9 malam. Bila ditanya kenapa lewat, alasan yang diberikan cukup menyakitkan hati.Jika diikutkan hati, mahu saja confessor ini berhenti dari menjaga anak pasangan ini. Namun bimbang dan terbit rasa kasihan pada si kecil itu membuatkan dia bertahan dan cuba menjaganya sebaik mungkin. Percayalah, confession ini akan membuatkan anda terasa sakit hati.ASSALAMUALAIKUM semua. Saya pengasuh bayi perempuan berusia 9 bulan, yang ibu bapanya masing-masing pegawai bank. Saya tiada masalah dengan bayi berkenaan tetapi saya pelik dengan ibu bapanya yang seperti tidak sayangkan anak. Di sini saya s…

Mohon warga islam baca

Imej
Baca ye
😭😭😭😭😭Assalamualaikum...Kisah ini terjadi pada diri Rasulullah SAW sebelum wafat.
Rasulullah SAW telah jatuh sakit agak lama,
sehingga keadaan beliau sgt lemah.Pada suatu hari Rasulullah SAW meminta Bilal memanggil semua shbt dtg ke Masjid.
Tidak lama kmdian,
penuhlah Masjid dgn para shbt.
Semuanya merasa rindu setelah agak lama tidak mendpt taushiyah dr Rasulullah SAW.Beliau duduk dgn lemah di atas mimbar.
Wajahnya terlihat pucat,
menahan sakit yg tgh di deritanya.Kemudian Rasulullah SAW bersabda: "Wahai sahabat2 ku semua. Aku ingin bertanya, apakah telah aku sampaikan semua kpdmu,
bahwa sesungguhnya Allah SWT itu adalah satu2nya Tuhan yg layak di sembah?"Semua shbt menjwb dgn suara bersmgt,
" Benar wahai Rasulullah,
Engkau telah sampaikan kpd kami bahwa sesungguhnya Allah SWT adalah satu2nya Tuhan yg layak disembah."Kemudian Rasulullah SAW bersabda:
"Persaksikanlah ya Allah.
Sesungguhnya aku telah menyampaikan amanah ini kpd mrk."Kemudian R…

Ok ke bawa anak tidur sekali

Imej
Co-sleeping atau amalan anak-anak tidur sekali dengan ibu bapa sebenarnya boleh mempengaruhi tingkahlaku dan perangai anak dalam 9 cara ini!Co-sleeping, amalan anak tidur dengan ibu bapaCo-sleeping adalah amalan di mana bayi atau kanak-kanak kecil tidur bersama ibu bapa mereka.Di kalangan ibu bapa, terdapat dua pendirian mengenai amalan ini: ada yang tidak setuju anak tidur dalam katil yang sama dan ada pula yang tidur bersama anak mereka setiap malam. Sebenarnya, ramai sudah tahu co-sleeping melonjakkan risiko SIDS atau ada juga berlaku kes ibu terhempap anak.Tapi, untuk tidur bersama anak dengan selamat, ada caranya.Satu lagi faktor yang menimbulkan rasa bimbang antara ibu bapa ialah bagaimanakah perangai anak jika mereka mengamalkan co-sleeping? Adakah anak akan menjadi terlalu lekat dan tidak berdikari jika mereka selalu tidur bersama? Menurut artikel dalam Psychology Today oleh ahli psikologi klinikal dan pakar gangguan tidur Michael J Breus, kajian 2011 menunjukkan berkongsi kat…

Info dari group PIBG

Imej
Alfatihah untuk adik Ahmad Abdullah Bukhari seorang pelajar tahun 6 SK Putrajaya telah mengadap Allah swt pagi tadi😭😭😭sedih sangat sebab parents kejut bangun untuk siap pi sekolah rupanya dah meninggal..arwah ada mengadu demam semalam....sama2 kita panjatkan doa semoga Allah swt mencucuri rahmat keatasnya..Peringatan untuk saya jugak..bila anak rasa x sihat jangan sambil lewa....
☢Makluman/Peringatan:-☢
Kepada ibu bapa yg ada anak di sekolah rendah, sekiranya anak anda mengalami bengkak di leher, sila bwk anak anda terus ke klinik utk rawatan lanjut.Anak anda akan mengalami ketegangan urat dan seterusnya demam. Sebanyak 4 kes deman seperti keterangan di atas direkodkan di sekolah Putrajaya pada hari ini. Anak anda mungkin dikuarantin. Pembawaan virus masih belum diketahui. Andaian mengatakan dari Arab Saudi di mana jemaah haji mula pulang ke tanah air. Suhu di Tanah Suci mencecah 45 darjah celcius.Nota: Cikgu di sekolah Putrajaya minta hebahkan berita ini kepada para ibu bapa yang la…

Yayasan bukhari

Imej
Memang terkesima dengan Tan Sri Syed Mokhtar. Bukanlah kerana kayanya dia. Tetapi "low profile" nya dia..Tan Sri Syed Mokhtar, Andalah Idola Sebenar Usahawan Melayu!Semenjak saya baca komen kecaman kepada saya kononnya saya sebarkan benda buruk mengenai 3 ‘usahawan’ kaya raya meliana bayar zakat juta-juta tu, kali ni saya tak mau tulis kecaman dah, nak tulis benda baik (memang selalu tulis pasal CEO baik pun, sekali tu je kecam 3 orang terus). Budak wechat baru nak up kata apa “positive vibe”2 tahun lepas (2016) selepas solat hari raya Aidil Adha di Masjid Al-Bukhary, Kedah. Saya bersolat raya di sana. Kebetulan terserempak dengan Melayu paling kaya di Malaysia, Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhary, Pengerusi Yayasan Al-Bukhary. Berkain pelikat, berbaju melayu kapas biasa dan bersongkok. Tiada pengawal dan juga tiada pegawai bersama. Dia seorang. Tan Sri Syed Mokhtar mempunyai rangkaian perniagaan yang besar di Malaysia. Pelbagai jenis bidang perniagaan dia ada. Makanan (beras da…

Sakit mata tidak dapat di rawat

Imej
Breaking news
MULAI TAHUN 2018, HOSPITAL TIDAK AKAN MELAYANI PENYAKIT (MATA DAN HIDUNG)Pihak hospital telah memutuskan bahawa mereka tidak akan menanggung biaya perubabatan atas 2 penyakit kronik di bahagian mata dan hidung yang banyak dialami oleh sesetengah indivudu.Dengan alasan bahawa 2 penyakit ini sulit untuk disembuhkan dan memerlukan waktu yang lama dalam proses penyembuhannya. Kos rawatan dan perubatan juga memerlukan kos yang amat tinggi untuk dikeluarkan kerajaan.Bahkan pihak hospital  menghimbau agar semua instistusi kesihatan seperti rumah sakit baik swasta atau kerajaan untuk tidak melayani pesakit dengan penyakit tersebut. Di keluarkan oleh doktor purabatan en hairi unit hukm cawangan Kajang. 2 penyakit yang tidak akan dicover dan dilayani di rumah sakit adalah seperti :1. Mata keranjang
2. Hidung belangTerima Kasih