Catatan

Kisah Hameed yang bodoh

Imej
KISAH YANG PERLU ANDA BACA SAMPAI HABIS....

Guru memarahi murid yg sangat buduh. 25 tahun kemudian,tak sangka ini yang jadi

Ada sorang budak bernama Hameed yang tinggal di sebuah kampung.. Kesemua rakan-rakannya benci dengan kebodohannya terutama sekali guru kelasnya iaitu Noraini. Guru kelasnya selalu memarahi Hameed dengan berkata “Cikgu dah tak tahu nak buat macam mana dengan awak ni Hameed”. Pada suatu hari ibu Hameed datang ke sekolah untuk melihat bagaimana keadaan Hameed di sekolah. Cikgu Noraini berterus-terang dengan ibu Hameed bahawa Hameed sudah tidak dapat dilakukan apa-apa usaha lagi terhadapnya. Ibu Hameed kecewa dengan kenyataan tersebut lalu terus membawa Hameed keluar dari sekolah itu dan berpindah ke daerah lain.

25 tahun kemudian, Cikgu Noraini mengalami masalah jantung, dan ramai doktor mencadangkan dia ke pakar sakit jantung untuk membuat pembedahan, dan hanya ada seorang doktor sahaja yang sangat pakar dengan pembedahan tersebut.

Cikgu Noraini tiada pilihan lalu…

TIPS ORANG JEPUN DIDIK ANAK

Imej
Bagaimana Orang Jepun Didik Anak Mereka Supaya Cepat Pandai.

1. Mereka menggunakan teknik merangsang otak kanan. Otak kanan adalah lebih kreativiti, otak kiri adalah cenderong kepada kira-kira dan fakta. .
Bila anak kita mula nak tidur ayam, cakap pelahan pada mereka " mama sayang adik, adik anak yang hebat".Berikan perkataan yang positif pada mereka. Anak-anak ini akan menyimpan memori imeginasi. .
2. Biasakan anak bermain warna dan melukis dikertas, bermain tanah liat, menggunting kertas. Biarkan mereka conteng kerana proses ini merangsang otak kanannya.Ada kajian yang menunjukkan penggunaan penyepit ketika makan oleh bangsa cina dan jepun membolehkan menambah rangsangan pada otak kanan anak-anak. Tak salah ikut benda yang baik. Kayu penyepit sebenarnya mengaktifkan kerja tangan sekaligus merangsang otak kanan anak-anak ini. .
3.Jangan marah dengan menengking anak-anak kerana semuanya akan disimpan melalui otak kanannya. Orang kita selalu dengar perkataan "jangan&quo…

Doa menjauhi wabak penyakit

Imej
Selepas China di dapati penyabebar virus. Malaysia juga tidak kecuali antara negara ke 14 terkena virus. 54 mati sebab virus ini. Mayat hanya di biar terbaring atas lantai. Di Malaysia 3 suspek sedang di rawat di Hospital sungai buloh. Jom sama-sama amalkan doa ini.






Tips memilih car-seat

Imej
Bagi untuk menyelamatkan nyawa anak anda pastikan anda memilih car-seat yang sesuai jgn nak beli ikut sesuka hati mak bapak korang je. Baca dan fahamkan pastikan beli ikut peringkat umur.




Dah la dapat rm5 dapat lagi rm30

Imej
Bagi sesiapa yang masih belum download booster download sekarang dan masukan referral code tar28x95 dan anda akan dapat rm5 dalam akaun anda. Boleh claim rm30 dari e-tunai rakyat. Ada rm88,000 dari booster untuk anda shake.

Cepat klik link ini dan rebut peluang terawal. Booster ini lagi banyak reward contoh kalau beli barang dari lazada anda akan dapat komisen 5.3% lagi banyak boleh kumpul point. Duit itu boleh shopping lagi. https://myboost.app.link/X3avFcwOr3

Booster ini juga ada tawaran shake kalau anda bernasib baik shake dapat vakum atau tv ke tetapi tawaran shake hanya di buka seminggu sekali dan orang yang terawal sahaja. Saya shake ada dapat rm3 jadilah sape nak bagikan. Cepat klik link di bawah.
https://myboost.app.link/X3avFcwOr3


JANGAN BUNUH HORMON TIDUR

Imej
Jika bercakap soal tidur, tak lengkap jika tak sebut tentang hormon penggalak tidur iaitu Melatonin. Ia juga dikenali sebagai 'timing messenger' atau jam biologi badan yang membantu penyelarasan kitaran siang -malam dan berjaga - tidur manusia.

Tahukah anda sebahagian ISU TIDUR ANAK BOLEH di atasi jika anda mula kenal tentang Melatonin?

1.Cahaya 💡🌞

Melatonin di hasilkan oleh kelenjar 'pineal' pada waktu malam atau ketika dalam gelap /kurang cahaya. Pendedahan kepada cahaya, kuning DAN biru boleh menperlahankan atau merencatkan pengeluaran Melatonin.

Sumber cahaya termasuklah cahaya matahari, TV, ipad dan telifon.

Retina mata manusia adalah yang bertanggungjawab menyampaikan maklumat tentang jumlah cahaya yang di tangkap. Akibatnya, kita susah untuk tidur. Sekarang anda dah tahu apa fungsi 'blind fold' (penutup mata) ?

Maka, minta anak berhenti dari menonton TV atau gajet lebih awal dari jam tidur mereka untuk memberi masa kepada Melatonin beraksi.

2.😩 Hormo…

Kerajaan bagi rm30

Imej
*Rakyat boleh mohon RM30 wang e-Tunai mulai esok*
12:05 tengahari (Dikemaskini 12:05 tengahari) Berita

Kira-kira 15 juta rakyat Malaysia yang layak boleh menuntut wang RM30 pemberian kerajaan daripada mana-mana tiga pengendali e-dompet terpilih iaitu Grab, Boost, dan Touch 'n Go, mulai 8.00 pagi esok.
Menteri Kewangan Lim Guan Eng berkata, kerajaan memperuntukan RM450 juta bagi tujuan itu di bawah pelaksanaan program e-Tunai Rakyat.
Setiap rakyat Malaysia berumur 18 tahun dan ke atas serta berpendapatan kurang daripada RM100,000 setahun, layak menerima wang e-tunai itu, katanya pada sidang media mengenai e-Tunai Rakyat di kementeriannya di Putrajaya, hari ini.
"Pengendali e-dompet juga akan menambahbaik pemberian RM30 wang percuma yang dibiayai oleh kerajaan dengan memberi insentif tersendiri.

"Ini bermakna rakyat Malaysia yang layak akan menerima lebih daripada RM30 melalui inisiatif itu," katanya, sambil menambah jumlah tambahan itu akan diumumkan sendiri oleh ti…