Catatan

Tunjukkan catatan dari Mei, 2016

IMPIKAN UNTUK UBAH DUNIA

Imej
Ada seorang pemuda berjiwa besar. Dia mengimpikan untuk mengubah dunia. Namun, semakin dewasa dan bijak, dia mula menyedari bahawa dunia tidak boleh diubah. Maka, dia pun berazam untuk mengubah negaranya sahaja.


Beberapa waktupun berlalu. Dia mula sedar bahawa negara sukar dan tidak dapat diubah. Dengan baki usianya yang makin lanjut, dia cuba mengubah keluarganya. Namun, tiada seorang pun yang mahu berubah.


Kini dia hanya mampu terlantar di katil sambil menunggu ajal.


"Kalaulah aku mengubah diriku dahulu. Dengan itu aku akan menjadi teladan kepada keluargaku untuk berubah. Daripada inspirasi serta galakan mereka, aku mungkin mampu menjadikan negaraku lebih baik. Dan siapa tahu, aku mungkin boleh mengubah dunia"


"Ya Allah, semoga kesakitan yang aku rasakan, di hujungnya membahagiakan. Kepenatan berakhir dengan kerehatan. Dan cita-cita dan impianku terlaksana. Hanya Engkau sebaik-baik penolong"

(Muhammad Mitwali Al-Sha'rawi)

Credit to: Siti Khadijah Halil

MINYAK KELAPA DARA

Imej
"ABANG NAK YANG NI "

Ibu melahirkan anak sulung ini hanya sekali push saja, baby meluncur keluar dengan mudah tanpa koyakan & jahitan !

DOKTOR SAMPAI TEPUK DAHI !

Para Suami mesti dapatkan ini untuk wife anda.
.
ANDA BERTUAH !
SUAMI ANDA MEMANG ENCIK PERFECT-10 !!
Ini penting untuk anda
Sila baca sampai habis !
👇👇👇👇👇👇

Saya ada publishkan satu post ni, tajuk dia
" ABANG, NAK YANG NIE " , dengan harapan agar Ladies akan tag Encik Perfect 10 mereka  diruangan komen untuk mendapatkan info produk.

Tapi.......lain pula jadinya, Encik Perfect 10 pula yang meng "tag" pasangan mereka. Wah !! Sebagai Isteri pastinya anda akan rasa sungguh terharu kan ?

Rupanya masih ramai lagi Encik Percet 10 yang sangat prihatin untuk memberi yang terbaik buat isteri mereka dengan memilih Minyak Kelapa Dara Asfa.

Ini antara persoalan "GENTLEMAN" yang minta pm dan terus wassup saya :

👉👉" Sis, wife saya baru hamil, boleh saya tahu bila masa sesuai untuk w…

SUDAHKAH KITA BERSYUKUR ??

Imej
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُه.

 بِسۡـــــــــمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡـمَـٰنِ ٱلرَّحِـــــــيمِ

الحمد لله رب العالمين والصلاة والسلام على أشرف الأنبياء والمرسلين و على آله وصحبه اجمعين. أما بعد:


SUDAHKAH KITA BERSYUKUR ??

“Dan Dia-lah yang telah menciptakan bagi kamu sekalian, pendengaran, penglihatan dan hati. Amat sedikitlah kamu bersyukur.” (Surah Al-Mu’minun : 78)

Kita punya mata untuk melihat. Sudahkah kita bersyukur? Bagaimana kita bersyukur? Adakah dengan melihat maksiat? Atau melihat keindahan serta kebesaran-Nya?

Kita punya telinga. Sudahkah kita bersyukur? Bagaimana kita bersyukur? Adakah dengan mendengar umpatan dan aib-aib manusia? Atau mendengar alunan zikir mengingati-Nya?

Kita punya tangan. Sudahkah kita bersyukur? Bagaimana caranya kita bersyukur? Adakah dengan memegang dan melakukan benda-benda haram? Atau banyak bersedekah dan membantu ummah?

Kita punya kaki. Sudahkah kita bersyukur? Bagaimana caranya kita bersyukur? Adakah dengan melangkah ke arah keja…

TAZKIRAH SENTAP

Imej
Ngumpat byk2...rancak
Dakwah byk2...muak!

Hal mengarut...di respond
Hal islamik...di postponed!

SALE dunia...hiruk pikuk
SALE akhirat...owh sibuk!

Majlis hu-ha...eh mestilah
Majlis ilmu...ermm tengoklah!

Beautifulnara...hari2 khatam
Buku agama...arghh susah nak paham!

Ubatan Barat...a must buy
Ubatan Sunnah...err tak sesuai!

Jurnal Oxford...terima melulu
Quran & Hadis...kena kaji dulu!

Jualan murah...beli cepat kang tarikh tamat
Sedekah amal jariah...esok2 pun sempat!

Shopping...biar mahal asal kualiti
Sedekah...biar sikit asal ikhlas hati!

Masa lapang...tgk TV
Serabut pikiran...baru nak ngaji?

Hidup...hanya sekali
Abih mati...ada byk kali?

Tak sedar2 jugak 😞....

celcom 10gb

Imej
Terasa Pelan Telefon pakai sekarang mahal dan x ketinggalan Zaman.?
Sebulan habis beratus ringgit untuk data dan call
.
Jgn Risau kami ada plan terbaik dari celcom iatu Celcom First Gold 80!
.

Skrg ada offer FREE REGISTER dari kami

YA FREE REGISTER UNTUK NO BARU!!

YA FREE REGISTER UNTUK NO BARU!!

YA FREE REGISTER UNTUK NO BARU!!

Kami merupakan DEALER SAH DARI CELCOM
---------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------
OFFICAL DARI TELCO !!
Offer register sehingga hujung bulan 4 sahaja
Apa yang best dengan pelan ni?
⇉Data 10GB tiada PPU
⇉Unlimited call dan sms
⇉Call sampai berasap telinga..sms sampai lebam ibu jari
⇉Ada 3G dan 4G
⇉Carry forward Jika kuota tak habis
⇉Takde kontrak bila2 masa boleh terminate
⇉Boleh upgrade plan postpaid celcom lama ke pelan baru
⇉Boleh kekalkan no lama dari telco lain seperti maxis,digi,umobile

⭕️ Plan ni limited offer hanya sekali sahaja CELCOM OFFER!

⭕️ Tarikh last register sampai hujung b…

MUTIARA KATA

Imej
Mutiara kata

Botol... ....

1. Kalau diisi air mineral, harganya RM1.....

2. Kalau diisi jus buah, harganya RM8.......

3. Kalau diisi Madu Yaman, harganya RM200.........

4. Kalau diisi minyak wangi odd, harganya RM1000...........

5. Kalau diisi air longkang, ianya akan dibuang dalam tong sampah kerana langsung tiada harga dan tiada siapa yg suka.....

Botol yg sama tetapi harganya berbeza sebab apa yang terisi di dalamnya adalah berbeza...

Begitu juga kita...kita semua sama...kita .semua manusia...yang membezakan kita antara satu sama lain adalah IMAN & AMAL yang ada dalam diri kita...yang akan menyebabkan kita berharga di sisi ALLAH atau kita dipandang hina oleh ALLAH lalu dibuang ke dalam neraka...

Renungan untuk hari ini...
Nilai Duit.............

-..Duit ..  tak boleh bawa mati tapi tak ada duit rasa nak mati.
-.. Duit .. tak   boleh beli kasih sayang tapi kasih sayang boleh melayang bila tak ada duit.
- ..Duit .. tak boleh beli tidur tapi tak ada duit tidur pun tak lena.
- ..D…

ROMANTIKNYA ANAK MURID USTAD

Imej
ROMANTIKNYA SEORANG AHLI TAJWID DGN ISTERI

Isteriku, saat pertama kali berjumpa denganmu, aku bagaikan berjumpa dengan Saktah hanya bisa terpana dengan menahan nafas sebentar.

Aku di matamu mungkin bagaikan Nun Mati di antara idgham Billaghunnah, terlihat, tapi dianggap tak ada.

Aku ungkapkan maksud dan tujuan perasaanku seperti Idzhar,
jelas dan terang.

Jika Mim Mati bertemu Ba disebut ikhfa Syafawi, maka jika aku bertemu dirimu, itu disebut cinta.

Sejenak pandangan kita bertemu, lalu tiba-tiba semua itu seperti Idgham Mutamaatsilain melebur jadi satu.

Cintaku padamu seperti Mad Lazim ...
Paling panjang di antara yang lainnya...

Setelah kau terima cintaku, hatiku rasanya seperti Qalqalah Kubro..
terpantul-pantul dengan keras.

Dan akhirnya setelah lama kita bersama, cinta kita seperti Iqlab,
ditandai dengan dua hati yang menyatu.

Sayangku padamu seperti Mad Thobi'i dalam quran.
Baanyaaakkk....!!

Semoga dalam hubungan kita ini seperti idgham Bilaghunnah,
cuma berdua, Lam dan Ro…

peristiwa israk dan mikraj

Imej
BERSEMPENA dengan seluruh umat Islam menyambut peristiwa Israk dan Mikraj, perlu mengembalikan ingatan mereka kepada Baitul Maqdis, kiblat pertama umat Islam. Tempat penghujung Israk dan bermulanya Mikraj, merupakan salah satu daripada tempat suci umat Islam yang disebut oleh Nabi SAW, di dalam hadis-hadis yang banyak.

Diketahui pada hari ini, ditakluk oleh Zionis Yahudi yang telah berjaya menegakkan negara haram Israel, hasil daripada kelemahan umat Islam sendiri apabila mereka meninggalkan keperkasaan mereka dengan Islam, sebagaimana yang ditegaskan oleh Amirul Mukminin Umar Al-Khattab R.A, ketika menyaksikan pembukaan Baitul Maqdis dan pembebasannya daripada Rom Byzantine. Antara lain, Saidina Umar menegaskan

"Kita adalah umat yang dikurniakan kemuliaan oleh Allah dengan Islam. Sekiranya kita mencari kemuliaan lain daripada Islam, nescaya kita menerima hukuman penghinaan daripada Allah SWT."

Kita menyaksikan apabila umat Islam mengabaikan amanah menegakkan Islam, apabila…

SAMBUTAN HARI IBU

Imej
KENYATAAN JABATAN MUFTI SELANGOR -

SAMBUTAN YANG DI ANJURKAN MENURUT PERSPEKTIF ISLAM

1. Sambutan yang dilakukan sebaik-baiknya secara sederhana, tidak melalaikan tanggungjawab seorang Muslim terhadap Allah s.w.t. dan tidak bersifat membazir.

2. Sambutan yang baik adalah dengancaramengasihi sesama sanak saudara melalui amalan ziarah-menziarahi selain berkongsi suka-duka, menzahirkan rasa syukur jika senang dan bertakziah atau bersimpati apabila ditimpa sebarang musibah.

123. Sebaik-baik sambutan adalah dengan mengadakan sembahyang berjamaah bersama ahli keluarga, majlis tahlil dan doa selamat, pesanan dan nasihat yang baik serta dalam suasana yang mahabbah.

4. Setiap ibu bapa perlu merenung kembali dan muhasabah diri ke atas amanah serta tanggungjawab yang terpikul di bahu mereka. Adakah kita telah memainkan peranan sebagai pemimpin keluarga dengan penuh kasih sayang, melalui jalan kebenaran untuk menikmati kedamaian hidup di dunia dan kebahagiaan akhirat.

5. Setiap ibu bapa perlu me…

BETAPA PENTINGNYA WHASSAP MESEJ ISTERI KITA

Imej
Kadang-kadang bukan apa yang ditulis. Tetapi kisah hidupnya.ingin berkongsi dengan orang yang di cintai. Bacalah mesej mereka dengan hati. Bukan soal reply tapi soal memahami...

Seorang boss sebuah tempat pegang tangan saya masa keluargasunnah. Dia tarik saya keluar dewan. Saya tak pernah menangis. Hari ini entah kenapa masa ustaz doa saya menangis. Puas saya tahan. Dia tanya saya, saya rasa macam sakit jiwa. Pening kepala saya. Isteri saya asyik moody. Selalu nak marah. Cara dia marah senyap jer. Marah anak-anak. Buat muka dengan saya. Mogok tak masak. Kami dah kahwin 7 tahun ustaz. Saya kahwin lambat.

Saya tanya kenapa. Dia diam jer. Baru-baru ini semakin menjadi-jadi. Benda remah jer ustaz kadang-kadang tu. Tak fahamlah saya orang perempuan ni. Saya penat kerja siang malam buat keluarga. Saya pendam jer. Ni saya dah tak tahan.

Abang tadi makin mengalir air mata sambil dia cepat-cepat lap air matanya. Allah sayang abang. Saya tahu itulah sifat lelaki yang betul rajin bekerja mencar…

YA ALLAH PERMUDAHKAN UJIAN MU

Imej
Aku melihat hidup orang lain begitu nikmat,
Rupanya dia menutup kekurangannya tanpa perlu berkeluh kesah.

Aku melihat hidup teman-temanku tak ada duka dan kepedihan,
Rupanya dia pandai menutup dukanya dengan bersyukur dan redha.

Aku melihat hidup saudaraku tenang tanpa ujian,
Rupanya dia begitu menikmati badai hujan dlm kehidupannya.

Aku melihat hidup sahabatku begitu sempurna,
Rupanya dia berbahagia dengan apa yang dia ada.

Aku melihat hidup jiran tetanggaku sangat beruntung,
Ternyata dia selalu tunduk pada Allah untuk bergantung.

Setiap hari aku belajar memahami dan mengamati setiap hidup orang yang aku temui..
Ternyata aku yang kurang mensyukuri nikmat Allah..
Bahawa di satu sudut dunia lain masih ada yang belum beruntung memiliki apa yang aku ada saat ini.

Dan satu hal yang aku ketahui, bahawa Allah tak pernah mengurangkan ketetapan-Nya.
Hanya akulah yang masih saja mengkufuri nikmat suratan takdir Ilahi.

Maka aku merasa tidak perlu iri hati dengan rezeki orang lain.

Mungkin aku tak tahu dimana r…