Catatan

Tunjukkan catatan dari April, 2016

tanggungjawab bapa pada bayi

Imej
Sebagai seorang bapa peranan penting bagi memastikan anak anda dalam keadaan sempurna mengikut amanah Allah. Rezeki yang Allah turunkan adalah nikmat yang paling besar kepada ibu bapa yang bergelar seorang ayah. 9 tanggungjawab ini adalah merupakan langkah terbaik yang boleh di ambil oleh bapa kepada anak yang baru lahir.














DEMI CINTA YANG SUCI KU KORBANKAN KEPENTINGAN DIRI

Imej
Mangsa, Muhammad Faizol Mohammad, 26, terbunuh selepas kereta yang dipandunya terbabas dan melanggar tembok kepala jambatan sebelum kenderaan terbalik.
Menerusi Sinar Harian, kejadian berlaku kira-kira jam 10.45 malam di Kilometer 252.1 di Jabor, ketika mangsa yang bekerja di syarikat minyak dan gas, Athlene Kerteh dalam perjalanan dari arah Kuantan ke Kuala Terengganu

Mangsa yang baru 6 bulan mendirikan rumah tangga kata2 alhirnya di facebook benar2 terjadi atas dirinya. Al-fatihah untuk arwah .

APA PERLU SUAMI BUAT SAAT KELAHIRAN

Imej
tips yang sesuai perlu bagi memastikan keadaan isteri terjamin. Semoga semua berjalan dengan lancar. Amin.. sumber facebook.


SPM 2015

Imej
Keputusan SPM 2015 ini adalah keputusan salah seorang pelajar kelas saya. Saya adalah guru Sains dan guru kelas pelajar tersebut; kelas tingkatan 5 yang paling belakang.

Pelajar ini merupakan pelajar yang lembam dalam pembelajaran. "Blur" apabila guru bertanya sesuatu, suka sengih setiap masa, menjadi bahan buli dan bahan jenaka kawan-kawan, suka berbuat apa sahaja yang diarahkan oleh kawan-kawannya walaupun perbuatan tersebut memalukan.

Saya suka bersembang dengan dia. Dia banyak diam sambil tersengih tanpa menjawab sepatah pun soalan saya. Di sudut hati saya, dia hanya perlu perhatian, bukan perlu belajar untuk habiskan silibus. Agak nyer apasal masa depan dia. Semoga dia tabah mengharungi hidup.

DIA ITU RIAK TAK LAYAK MENEGUR

Imej
Isu Dr Harlina: Tegur pun salah, miskinnya nilai budi kita !

Dr. Harlina menegur si peniaga agar lebih bersopan dalam perbualan dengan pelanggan.

"Jangan biadap!”

Ini skrip aktor Beto Kusyairy yang saya paling suka dalam drama Istanbul Aku Datang.

Tapi beberapa hari lepas, ramai pula yang biadap secara berjemaah di Facebook Dr. Harlina Halizah Siraj. Semuanya gara-gara tindakan beliau menegur seorang penjual online yang memanggilnya dengan panggilan “awak”.

Bantu saya faham. Apa masalahnya? Adakah kerana beliau menegaskan gelaran “Dr.”?

“Dia tu riak. Tak layak menegur.”

Mungkin itulah yang menyebabkan orang marah sangat dengan Dr. Harlina. Walau bagaimana lembut dan berhemah posting di Facebook Dr. Harlina itu, semuanya tidak ternampak kerana gelaran “Dr.” Itu jauh lebih besar daripada maksud sebenar yang cuba disampaikan.

Mungkin sebab itu teguran tersebut susah diterima, lantas menjadi bahan kutukan dan menghalalkan lemparan kata-kata kesat kepada wanita berusia 50 tahun ini.

JOM BELI DI ISOOKA

Imej
Jangan lepaskan peluang hebat ini rebutlah peluang tersebut selagi masih ada. Isooka merupakan satu laman web untuk penjualan produk online sama seperti lazarda dan zalora. Anda boleh dapati perbagai barang seperti beg sekolah frozen, set alat tulis didi and friend dan banyak lagi. Semuanya di hujung jari anda cepat klik di www.isooka.com

Kemudian pilih barang yang ingin dibeli contohnya saya mahukan beg sekolah frozen dan percuma pencil case barang yang limited stok ini perlu cepat kerana stok tak banyak siapa cepat dia yang dapat.

Mungkin anda kata mahalnya barang ini jangan risau kos penghantaran percuma kita tanggung dan yang paling best anda dapat diskaun dengan setiap pembelian. Hebat bukan cuma masukkan kod promo CCC0342 sahaja. Klik check out kat bahagian bawah itu.


Arahan seterusnya anda akan lihat ada ruang kosong enter discount code. Anda perlu masukkan kod promo CCC0342.


Setelah masukkan kod promo anda akan lihat sistem secara automatik akan berikan diskaun pada setiap pe…

10 Panduan & Tips Cepat Hamil

Imej
.
1. Kahwin awal. Untuk wanita, kahwin cepat bila ada peluang. Telah terbukti bahawa wanita berada dalam keadaan paling subur sebelum umur 20 tahun. Pada masa tersebut belum tumbuhnya endometriosis , fibroids dan lain-lain penyakit peranakkan.
.
.
2. Pemeriksaan doktor lebih awal. Lebih 80% pasangan biasanya akan hamil dalam masa setahun selepas kahwin. Oleh itu, jika anda mengalami masalah senggugut atau gangguan haid, silalah berjumpa dengan doktor secepat untuk pemeriksaan peranakkan dan ujian kesuburan.
.
.
3. Semak kesihatan bersama. Tentukan status kesihatan suami isteri berada dalam keadaan terbaik. Buat rawatan jika adanya penyakit.
.
.
4. Hubungan seksual. Mampu buat hubungan seksual yang sempurna dan memuaskan. Ada yang kahwin selama 6 tahun tapi masih gagal menembusi selaput dara isteri. Jumpa pakar untuk rawatan jika masih gagal dalam tempuh 6 bulan kahwin.
.
.
5. Waktu subur yang tepat. Pasangan mempunyai peluang hamil yang baik jika pusingan haid isteri adalah teratur i…

KES VIRAL TUDUNG FAREEDA

Imej
Akhirnya.

Saat yang saya tunggu dah tiba. Saya rasa inilah waktu yang paling sesuai untuk saya berikan teguran hit.

Saya dah lama simpan point ini, dan hari ini saya nak warwarkan pada semua rakyat Malaysia. Tolong bantu saya hitkan post ini.

Ada satu benda yg kita selalu terlepas pandang sebenarnya.

Kita rakyat Malaysia ini selalu menyanjungi satu benda bukan pada tempatnya.

Lihat seorang Jutawan Kosmetik bersedekah, pemurah, suka menderma, kaya raya, kita anggap dia berjaya. Kita 'Admire' dia. Kita sanjung dia.

Inilah kata Nabi "Wahn" penyakit cinta dunia.

Kita sanjung orang yang berjaya dalam hal keduniaan, sedang mereka tidak sepenuhnya menjaga syariat Allah swt.

Mekap melebihi segala, tudung tidak cukup labuhnya, dan baju glamour nak melambangkan status dan kekayaan, bersalaman dengan berlainan jantina, berurusan dgn kekotoran politik.

Saya tanya.

Wajarkah kita letakkan kekaguman kita pada orang yang tidak utamakan Allah swt meskipun dia berjaya dalam dunia ini. Dia k…

APA ITU LAMPI

Imej
Lampi adalah sejenis manusia yang lambat pickup dan sukar nak memahami sesuatu situasi. Sama ada perkara tersebut adalah bahan lawak atau tidak. Ada sesetengah orang dalam 2 saat boleh faham tetapi kadang kala masa di ambil mungkin lebih 10 ke 20 saat. Paling sedih pemahaman yang difikir dari sudut lain. Sebagai contoh nak cuci lantai pakai shampoo apa. Orang lampi akan fikir eh lantai pun ada rambut nak pakai shompoo. Kalau korang faham korang tak lampi.  Kalau 5 saat korang da faham alhamdullillah tak lampi la tu. Jangan risau lampi bukan sejenis penyakit yang kritikal. Orang lampi boleh berfikir jauh lebih baik dari orang tak lampi cuma perlu masa loading lama sikit je.Boleh baca luahan hati di bawah ini. Kalau rasa diri itu tak lampi.


NAK GAJI BESAR

Imej
"SAMPAI BILA NAK BIARKAN AKAUN PERNIAGAAN ANDA BERTERABUR?"

=================================
Nak Gajikan Akauntan Tak Mampu, Nak Buat Sendiri Tak Pandai
=================================

7 Sebab Utama Kenapa Ramai Peniaga Hubungi Kami:
+ Tidak tahu untung atau rugi perniagaan. Sales jalan, sedar-sedar duit dalam akaun dah tinggal sikit
+ Bila perniagaan tak berkembang, baru sedar pentingnya pengurusan akaun
+ Dalam proses untuk mendaftar Sdn Bhd. Tapi takut sebab akaun tak terurus lagi.
+ Mahu daftar GST. Rasa rugi sebab tak claim GST.
+ Lewat bayar gaji staff, bill utiliti, sewa dll
+ Nak data bagi membayar cukai LHDN, mendapatkan gran pinjaman bank, badan kerajaan atau kepercayaan investor baru

FAKTA: 95% perniagaan 'gulung tikar' selepas 3 tahun operasi dan kebanyakkannya disebabkan 'kelemahan pengurusan akaun!'

INGAT: Bukan semua duit yang masuk dalam akaun perniagaan anda itu adalah keuntungan!

Atas sebab itu kami tawarkan PAKEJ PENGURUSAN AKAUN PERNIAGAAN khas bua…