Posts

Showing posts from December, 2016

Kedai makan wowkawkaw

Image
Bagi yang inginkan kelainan anda boleh try makan di restoren wowkawkaw yang terletak di sungai buloh. Masakan panas daging dan ayam memang membuka selera pengunjung.Saya telah cuba sendiri dan alami. Alhamdullah tak mengecewakan. Buka je ada bentuk love lagi so sweet. Ada sediakan penghantaran ke rumah delivery gitu.  Boleh klik link di bawah
https://www.facebook.com/wowkawkaw/

Jangan salahkan kereta myvi

Image
Kepada pemilik kenderaan tersebut memang kurang ajar orang dah beratur panjang dia potong que. Bila orang hon dia keluar tangan tunjuk jari. Perkara ini berlaku di jalan sunway. Terima kasih kerana viralkan.

Buat duit dengan blog

Image
Lepas berita Revasia ambil alih 3 buah blog tempatan pada harga RM2.5 juta, maka ramai mula nampak $$$ dengan blog.Saya nampak peluang buat duit dengan blog sejak 2009 lagi.Masa tu zaman Redmummy tengah top. Saya mula dengan blogspot kemudian blog ke-2 dan seterusnya dengan WordPress self-hosted.Ada bermacam cara orang boleh buat duit dengan blog.1. Affiliate - sejak 2009 sampai 2013 satu sen pun saya tak dapat dari blog. Seolah blog sekadar syok sendiri. Sampailah tahun 2014 saya berjaya menjana RM1,000 pertama melalui program affiliate (blog sbg medium pemasaran).2. Sponsored Post - Saya tak berpengalaman menjana duit dari blog melalui Sponsored Post. Tapi saya kenal seorang full time blogger yang menjana $3 - $4k sebulan dari sponsored post. Orang bayar ± $70 per artikel. Woha!3. AdSense - Sejak 2015 Google dah terima permohonan daripada blog berbahasa Melayu untuk program AdSense mereka. AdSense antara program pengiklanan paling dipercayai kesemua media online.Sejak 2009 saya menu…

Dapat rm50

Image
Harap2 la dapat rm50. Pilihlah saya bro. Saya akan jadi blogger yang berdisiplin. Saya akan mematuhi segala etika yg ditetapkan sebagai blogger.Thanks

Gaji rm6500 sebulan

Image
Ini pendapat peribadi saya.Andai anda mempunyai diploma & degree.ada sepatutnya meletakkan gaji antara 2k hingga 2.5k(boleh dibincang).Tulis resume dengan aturan yg baik tidak melebihi 4 mukasurat.Semasa temuduga anda tidak terlalu focus tentang gaji & lebih bercakap tentang kekuatan anda vs resume.berkomunikasi dalam english lebih baik.kita tidak sombong bila bercakap bahasa english tapi bg sektor swasta bahasa itu seakan2 diperlukan.Setelah anda mendapat kerja yg dipohon waktu inilah anda tunjukkan kekuatan anda sama seperti apa yg anda cakap waktu temuduga.insyallah andainya anda betul2 buat apa yg anda cakap gaji yg tinggi akan menyusul.perkara penting dalam pekerjaan1.Datang awal setiap hari secara konsisten
2.Tidak berasa sombong dengan degree & sentiasa menulis apa yg diajar & membaca berulang2 supaya menjadi ingatan kekal.daripada pengetahuan kita yg menjadikan rezeki bertambah.
3.Sentiasa menghormati ketua tidak kira dia berbangsa apa.andai apa yg dia kata &am…

Bekalan yang baik adalah taqwa

Image
Teringat pesan mak aku.. kalau mak n ayah dah tiada nanti..selepas kebumian jangan balik lagi..tunggu la 10-15 minit kerana masa itu malaikat akan datang..jika masih ada ank nya di atas kubur.. malaikat itu akan tanya kepada arwah ngn nada yang rendah..Nabi kata, bila kita dimasukkan ke dalam kubur..badan kita bersandar dengan batu, dengan tanah, dengan kain kapan..akhirnya dihadapkan ke arah kiblat, dibuka muka kita, pipi kita ni kena tanah..duduk dalam kubur menghadap kiblat..Isteri dok menangis, suami menangis, anak-anak menangis..lepas tu diambil papan, tutup..tanah pun diturunkan perlahan-lahan..bila dah sampai separuh kubur, tukang kubur pun naik melompat ke atas. Bila melompat naik ke atas, tutup! Dipijak2nya kubur..Nabi kata bila berpaling sahaja muka orang yang menghantar kamu ke belakang dari kubur, kamu mendengar tapak kasut orang balik. Kita dengar tapak kasut mereka..derap2 deru, derap2 deru mereka kita dengar. Maka pada masa itulah..roh kita akan duduk..duduknya roh dan …

Al-quran melarang orang kafir jadi pemimpin

Image
Berikut ini adalah sejumlah dalil Al-Quran yang menjadi dasar dalam memilih pemimpin :1.  Al-Quran melarang menjadikan orang kafir sebagai Pemimpin.QS. 3. Aali 'Imraan : 28."Janganlah orang-orang mukmin mengambil orang-orang kafir menjadi WALI (PEMIMPIN / PELINDUNG) dengan meninggalkan orang-orang mukmin. Barang siapa berbuat demikian, niscaya lepaslah ia dari pertolongan Allah, kecuali karena (siasat) memelihara  diri dari sesuatu yang ditakuti dari mereka. Dan Allah memperingatkan kamu terhadap diri (siksa)-Nya. Dan hanya kepada Allah kembali(mu)." QS. 4. An-Nisaa' : 144."Hai orang-orang yang beriman, janganlah kamu mengambil orang-orang kafir menjadi WALI (PEMIMPIN / PELINDUNG) dengan meninggalkan orang-orang mukmin. Inginkah kamu mengadakan alasan yang nyata bagi Allah (untuk menyiksamu) ?" QS. 5. Al-Maa-idah : 57."Hai orang-orang yang beriman, janganlah kamu mengambil jadi PEMIMPINMU, orang-orang yang membuat agamamu jadi buah ejekan dan permainan…

Atikah Jafri

Image
Satu kemalangan di sungai buloh mangsa adalah wanita. Punca dikatakan brek tak makan.Mangsa terus melanggar tembok plus dengan kereta viva. Alhamdulillah mangsa selamat. Mangsa di bawa ke hospital sungai buloh. Video penuh klik sinihttps://youtu.be/0MZarU7r4RQ

Kisah benar tentang saya

Image
ini kisah benar tentang saya..
.
.
abah sy seorang yg amat baik. Tiada yang salah tentangnya. Dialah yang menyara keluarga sebagai pengawal keselamatan dgn gaji rm700 sejak kecil.. meskipun hidup sy tidaklah seberapa selesa berbanding rakan yg lain..siap dpt RMT time tu...Cuma kerana kerana kemiskinan dan pendapatan bulanan kurang menjanjikan, maka dia memberi sekadar yang termampu ke tangan nenek..seingat sy abah beri rm80 sebulan utk 3org adik beradik sy kpd nenek... sbb dulu saya duduk dgn nenek di parit 13 sungai nibong sabak bernam..
.
.
cuba anda bayangkan...
Bayangkan ketika unur sy darjah 1-3 dan anak-anak sezaman saya membawa wang belanja 50 sen ke sekolah. Saya hanya membawa wang saku 20 sen setiap hari...dan ketika mereka ada keluarga saya duduk dirumah nenek dek kerana mak ayah saya bercerai..😢😢
.
.Bagaimana saya mengurus wang 20 sen itu? Jika sudah membeli sebiji kuih berharga 20 sen, maka saya harus bertahan jika kehausan. Jika sudah membeli air berharga 20 sen, maka s…