Mayat keluar dari kubur

by - Mei 17, 2020


Seram, beberapa keping gambar dan rakaman video yang menunjukkan sebujur mayat yang masih berbalut kain kafan tiba-tiba timbul di atas sebuah tanah perkuburan di Kota Pontianak, Kalimantan Barat, Indonesia.

Kelibat mayat itu menjadi tumpuan ramai penduduk sekitar dan luar daerah yang mengetahui kejadian itu selepas tular di laman Facebook.

Menurut seorang pengguna Facebook bernama Muharris Alyamani, mayat itu telah dijumpaikira-kira jam 3 petang pada Isnin lalu oleh seorang penduduk yang sedang memotong rumput di tanah perkuburan berkenaan.

"Selepas menemui mayat itu, lelaki berkenaan terus membuat satu laporan kepada pihak polis selain memaklumkan kepada keluarga arwah," katanya.

Menurut pihak berkuasa Polsek Pontianak Barat, hasil siasatan didapati jenazah telah dikebumikan kira-kira sebulan lalu.

"Jenazah berkenaan timbul kemungkinan akibat tekanan air apatah lagi kawasan itu sering dinaiki air ketika hujan selain menjadi laluan air mengalir, namun sehingga kini belum ada punca sebenar diketahui samada perbuatan khianat atau memang timbul akibat tekanan air," jelas pihak berkuasa tempatan.

Penduduk setempat beranggapan kejadian misteri mayat timbul itu adalah berpunca struktur tanah tapak perkuburan tersebut yang gambut dan sering ditenggelami air menyebabkan mayat itu timbul.

Ada juga yang mula mengaitkan kejadian ghaib seperti mayat tidak diterima bumi dan pelbagai lagi tanggapan lain.

Apapun, semoga jasad yang timbul itu kembali disempurnakan dengan baik dan biarkan bersemadi dengan aman, semoga roh arwah ditempatkan dikalangan orang-orang beriman


You May Also Like

0 comments