Poligami isu sensetif

Bila bab poligami naik mmg isu sensetif dimana2. Bila dipikirkan balik..


1st. Ibadah wajib lengkap atau tak. Solat 5waktu. Dimesjid,surau. Puasa lengkap. Kalau solat kelaut, puasa lompong2, ade hati nak bimbing anak org..nak 2 3 4 org pulak tu.

2nd.mampu. bukan mampu duit aje tau. Mampu duit ramai org pun mampu sekarang.. mampu dari segi menjalankan tanggungjawab. Bukan jimakkk aje tanggungjawab kau. Kau search "tanggungjawab suami dalam islam" DALAM ISLAM ! bukan ikut adat. Sediakan pakai minum.kalau bini xboleh mengemas rumah, WAJIB SUAMI SEDIAKAN PEMBANTU. Kalau bini xnk makan WAJIB SUAMI SUAPKAN MAKANAN. Besau tanggungjawab suami ni tau. Yela, kau dah amik alih tanggungan daripada bapak si isteri. Bapak dia suapkan dia masa kecik, basuk berak kincing dia. Sedia pakai minum dia. Wah kau alih tanggung jawab, kau pikir, kau jimak, bagi duit, bagi tmpt tinggal dah cukup? Ingat anak kuceng? Bab tanggung jawab memang antara paling besar dalam POLIGAMI. Malas nak taip panjang2 bnyk naw details..

3rd.mmg sunnah nabi kawen lebih dari 1. Tp korang tau tak setia pada bini pun sunnah jugak. Nabi setia pada isteri pertamanya selama 25thun tau..*xsilap la, sila beri tunjuk ajar kalau salah* isteri yg lain tu, selepas isteri pertama dia meninggal baru dia kawen lain. Sunnah tu kau xnk ikot pulak? Kau ikot sunah ikut sedap ngkau aje ye? Lepastu, bini dia yg lain janda2 bekas isteri para syahid, yg ada anak berderet dll utk membantu wanita2 tu survive. Sekarang? Kawen nak lobang muda ketat & bergetah.kan? Bini sndiri kau xnak jaga, kedekut bagi duit utk bini belanje penjagaan diri, tp nak cari lain. Mmg terkutuk org mcm ni.

4th. Adil. Yeah, kau ingat senang nak jadi adil kalau dah ade 2 3 4 org yg sayang, kau nak melayan dengan adil tu. Ape yg bini no4 dapat bini 1 2 3 kene dapat. Bini no3 dpt rumah, 1 2 4 dapat rumah jugak. Bini no 2 dapat kete, bini 1 3 4 dapat kete jugak. And kena SAMA NILAI ! xboleh ada yg murah yg mahal.. TAK ADIL NANTI. Duit belanja dapur & belanja utk bini lg semua kena dpt. Kalau bini no 1 xdpt duit belanja, semua tak boleh dpt duit belanjaaaa...Turn tidur malam.. haa, kalau bini mau, kau letih takamau, kira hutang tau.. apa hukum kalau tak bayo hutang? Menambah parah kau..bab adil pun panjang berjelaaa mcm tanggungjawab.

So pk bnyk2 kali. Sbb kau kena jaga hati semua bini kau nanti. Itu sebab rumah kena asing2. Bini cemburu, tak senang, kau kena tanggung jugak.. hewhewhew..

Banyak lagi.. so, bila baca ciri2 org layak berpoligami ni, kena fikir secara mendalam & sanggup ke kau nak mengaharungi cabaran2 besaaarrr berpoligami. Bukan baca guna anu, ada harta sikit, bini lembik sikit, dah kompem boleh kawen lain? No no no..

Eh, mcm dah lari topik je dari gambar. Haha.. dalam gambar tu pulak, sila baca guna mata & akal. Bukan mata je. Org bujang melambak lagi.. then, bukan kau snag2 bagi duit mcm tu utk laki tu kawen. Kau tolong le dari segi dapatkan info barang murah ke..venue yg murah n menarik ke..katering yg murah n sedap ke.. ingat dia nak sgt duit kau.. jatuh ego laki kot nak kwen pakai duit org lain.. kalau betul kau nak bagi, mesti dia malu giler and terpaksa terima kalau betul2 terpaksa. Kot la, tak tau la laki zaman sekarang tak tau malu kann.. hehehe

Ulasan

  1. I personally like your post, you have shared good article. It will help me in great deal.

    Geometrydashonline.net
    Basketballlegendsgame.com

    BalasPadam
  2. The workers are wrapping all the pieces in the house and not leaving any small or large part inside the house without packaging until all the things inside the house are preserved
    شركة نقل عفش
    شركة نقل عفش من الرياض الى الاردن
    شركة نقل اثاث من الرياض الى الاردن
    شركة نقل عفش بحائل

    BalasPadam

Catat Ulasan