10 PERKARA TAK BOLEH BELI DENGAN DUIT1. Masa
Duit tidak akan dapat mengembalikan masa yang telah berlalu. Setelah hari berganti, maka masa 24jam tersebut akan hilang dan tidak akan mungkin akan kembali lagi. Oleh itu gunakan setiap kesempatan yang ada untuk menyatakan perhatian dan kasih sayang anda kepada orang yang sangat anda sayang dan anda cintai, sebelum waktu itu berlalu dan anda menyesalinya.Begitu juga dengan tanggungjawab dengan Allah, jika kita terlepas waktu Subuh pagi tadi, ia tidak dapat ditukar dengan berapa juta pun wang untuk kembali ke waktu Subuh tadi.
2. Kebahagiaan
Memang kedengaran pelik, tapi inilah kenyataannya. Duit memang boleh membuat anda merasa senang kerana anda boleh bercuti mewah, membeli segala kemudahan yang sangat canggih, atau membeli kereta dan rumah mewah 8 tingkat sekalipun. Tetapi duit tidak boleh menghadirkan seseorang kebahagiaan dari dalam lubuk hati kita. Berapa ramai orang kaya yang tidak boleh tidur walaupun dalam aircond yang sejuk dan dalam bilik yang super mewah yang katilnya berharga berpuluh ribu ringgit.
3. Anak/ Keluarga
Manusia mesti mahukan keluarga yang terbaik dan anak yang baik. Tetapi anda tak dapat keluarkan beribu duit untuk itu semua. Anak adalah anugerah tuhan. Mungkin anda boleh bayar untuk doktor dengan kos rawatan yang mahal belum tentu duit yang anda bayar boleh menjanjikan apa yang di inginkan.
4. Cinta
Cinta tidak boleh dibeli dengan wang, akuilah hal ini benar. Memang dengan duit kita boleh membuat orang tertarik, tapi cinta berasal dari rasa saling menghargai, perhatian, berbagi pengalaman dan kesempatan untuk berkembang bersama. Itu sebabnya banyak pasangan yang berkahwin kerana duit, tidak bertahan lama atau pun tidak merasa bahagia.
5. Persahabatan
Untuk diterima oleh lingkungan pergaulan dengan sahabat, anda tak perlu duit. Apabila anda ingin diterima, fokuskan tenaga anda untuk membuat diri anda berharga bagi lingkungan sekitar dengan menjadi teman dalam suka dan duka.
6. Kesihatan
Kita memerlukan duit untuk membiayai rawatan dan membeli ubat, tapi duit tidak boleh menggantikan kesihatan yang hilang. Itu sebabnya pepatah lebih baik mencegah daripada mengubati .
7. Kejayaan
Beberapa orang memang ada yang mencapai kejayaan tetapi ini adalah pengecualian. Kejayaan hanya berasal dari kerja keras, kemahuan, dan rezeki yang tertulis. Ada aspek kecil dari usaha menuju sukses yang boleh didapatkan dengan duit, ada yang sifatkan kejayaan datang dari nasib atau tuah tetapi kejayaan lebih banyak berasal dari usaha yang anda lakukan sendiri.
8. Bakat
Kita dilahirkan dengan bakat tertentu. Dengan duit, yang boleh kita lakukan adalah mengasah bakat tersebut, misalnya belajar muzik. Namun para pakar mengatakan, untuk menjadi pakar di bidangnya, kita memerlukan bakat semulajadi.
9. Sikap yang baik
Banyak orang yang kaya raya tapi sikapnya kasar,sombong dan cakap besar. Tak sedikit juga orang yang sederhana yang tutur katanya sopan dan menunjukkan rasa hormat pada orang lain. Jadi, jumlah duit yang dimiliki bukan penentu sikap seseorang.
10. Kematian
Bila wang boleh membeli kebahagian, kedamaian kemewahan dan kesenangan. Tetapi yang sering terjadi sebaliknya, duitlah yang boleh menjerumus kepada sikap negatif seseorang. Ingat duit tak boleh bawa ke kubur.

Comments

 1. duit satu keperluan..bukan kesempurnaan... nice entri Mizi..

  ReplyDelete
 2. like entri ni..

  kalau kita perasan sebenarnya, dengan ada nya masa, kebahagiaan, kesihatan yang baik, bakat dan sikap yang baik lah kita mampu untuk mencari duit...

  oleh,
  http://bisikan-hati-mizzi.blogspot.com

  ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

BANYAK BLOGGER KAWIN TAHUN INI

JUVANA THE MOVIE

ARTIS MALAYSIA VS ARTIS MAT SALLEH