10 PERKARA TAK BOLEH BELI DENGAN DUIT

by - Februari 03, 20141. Masa
Duit tidak akan dapat mengembalikan masa yang telah berlalu. Setelah hari berganti, maka masa 24jam tersebut akan hilang dan tidak akan mungkin akan kembali lagi. Oleh itu gunakan setiap kesempatan yang ada untuk menyatakan perhatian dan kasih sayang anda kepada orang yang sangat anda sayang dan anda cintai, sebelum waktu itu berlalu dan anda menyesalinya.Begitu juga dengan tanggungjawab dengan Allah, jika kita terlepas waktu Subuh pagi tadi, ia tidak dapat ditukar dengan berapa juta pun wang untuk kembali ke waktu Subuh tadi.
2. Kebahagiaan
Memang kedengaran pelik, tapi inilah kenyataannya. Duit memang boleh membuat anda merasa senang kerana anda boleh bercuti mewah, membeli segala kemudahan yang sangat canggih, atau membeli kereta dan rumah mewah 8 tingkat sekalipun. Tetapi duit tidak boleh menghadirkan seseorang kebahagiaan dari dalam lubuk hati kita. Berapa ramai orang kaya yang tidak boleh tidur walaupun dalam aircond yang sejuk dan dalam bilik yang super mewah yang katilnya berharga berpuluh ribu ringgit.
3. Anak/ Keluarga
Manusia mesti mahukan keluarga yang terbaik dan anak yang baik. Tetapi anda tak dapat keluarkan beribu duit untuk itu semua. Anak adalah anugerah tuhan. Mungkin anda boleh bayar untuk doktor dengan kos rawatan yang mahal belum tentu duit yang anda bayar boleh menjanjikan apa yang di inginkan.
4. Cinta
Cinta tidak boleh dibeli dengan wang, akuilah hal ini benar. Memang dengan duit kita boleh membuat orang tertarik, tapi cinta berasal dari rasa saling menghargai, perhatian, berbagi pengalaman dan kesempatan untuk berkembang bersama. Itu sebabnya banyak pasangan yang berkahwin kerana duit, tidak bertahan lama atau pun tidak merasa bahagia.
5. Persahabatan
Untuk diterima oleh lingkungan pergaulan dengan sahabat, anda tak perlu duit. Apabila anda ingin diterima, fokuskan tenaga anda untuk membuat diri anda berharga bagi lingkungan sekitar dengan menjadi teman dalam suka dan duka.
6. Kesihatan
Kita memerlukan duit untuk membiayai rawatan dan membeli ubat, tapi duit tidak boleh menggantikan kesihatan yang hilang. Itu sebabnya pepatah lebih baik mencegah daripada mengubati .
7. Kejayaan
Beberapa orang memang ada yang mencapai kejayaan tetapi ini adalah pengecualian. Kejayaan hanya berasal dari kerja keras, kemahuan, dan rezeki yang tertulis. Ada aspek kecil dari usaha menuju sukses yang boleh didapatkan dengan duit, ada yang sifatkan kejayaan datang dari nasib atau tuah tetapi kejayaan lebih banyak berasal dari usaha yang anda lakukan sendiri.
8. Bakat
Kita dilahirkan dengan bakat tertentu. Dengan duit, yang boleh kita lakukan adalah mengasah bakat tersebut, misalnya belajar muzik. Namun para pakar mengatakan, untuk menjadi pakar di bidangnya, kita memerlukan bakat semulajadi.
9. Sikap yang baik
Banyak orang yang kaya raya tapi sikapnya kasar,sombong dan cakap besar. Tak sedikit juga orang yang sederhana yang tutur katanya sopan dan menunjukkan rasa hormat pada orang lain. Jadi, jumlah duit yang dimiliki bukan penentu sikap seseorang.
10. Kematian
Bila wang boleh membeli kebahagian, kedamaian kemewahan dan kesenangan. Tetapi yang sering terjadi sebaliknya, duitlah yang boleh menjerumus kepada sikap negatif seseorang. Ingat duit tak boleh bawa ke kubur.

You May Also Like

15 comments

 1. duit satu keperluan..bukan kesempurnaan... nice entri Mizi..

  BalasPadam
 2. like entri ni..

  kalau kita perasan sebenarnya, dengan ada nya masa, kebahagiaan, kesihatan yang baik, bakat dan sikap yang baik lah kita mampu untuk mencari duit...

  oleh,
  http://bisikan-hati-mizzi.blogspot.com

  BalasPadam

 3. I appreciate everything you have added to my knowledge base.Admiring the time and effort you put into your blog and detailed information you offer.Thanks.

  تعد شركة ركن الابداع من افضل الشركات فى شراء الاثاث وبيع الاثاث حيث تقوم بشراء كافة انواع الاثاث المستعمل بافضل الاسعار واغلى الاسعار
  وهذا لانها تعد منافضل الشركات الرائده فى شراء الاثاث المستعمل بالرياض وبجميع مدن المملكة
  شركة ركن الابداع
  ارقام شراء الاثاث المستعمل بالرياض
  ارقام شراء الاثاث المستعمل بالرياض
  شراء الاثاث المستعمل جنوب الرياض
  شراء الاثاث المستعمل جنوب الرياض
  شراء اثاث مستعمل شرق الرياض
  شراء اثاث مستعمل شرق الرياض
  حقين شراء الاثاث المستعمل بالرياض
  حقين شراء الاثاث المستعمل بالرياض
  حقين الاثاث المستعمل بالرياض
  حقين الاثاث المستعمل بالرياض
  شراء اثاث مستعمل شمال الرياض
  شراء اثاث مستعمل شمال الرياض
  بيع اثاث مستعمل بالرياض
  بيع اثاث مستعمل بالرياض
  شراء اثاث مستعمل بالرياض ونقل عفش
  شراء اثاث مستعمل بالرياض ونقل عفش
  شراء اثاث مستعمل بالرياض
  شراء اثاث مستعمل بالرياض
  شركة شراء اثاث مستعمل بالرياض
  شركة شراء اثاث مستعمل بالرياض
  اتصلوا بنا الان

  BalasPadam
 4. يسعدنا و أن نقدم لكم شركة الحورس لتركيب طارد الحمام والطيور بالرياض شركة ممتازة جداً و ذات خبرات فائقة فى مكافحة الطيور و الحمام و عمل و تنفيذ تلك الطوارد المعدنية على أمثل وجه فهى تعمل على طرد الطيور و هربها ليس قتلها لان معظمها تكون للزينة و التربية فتواصلوا معاها لكى تخلصك من جميع الروائح والفضلات التى تتركها عند وجودها على المبنى فوداعاً لتواجد الطيور على النوافذ والاسوار الخارجية للمنزل .
  شركة تركيب طارد حمام بالرياض

  BalasPadam
 5. شركة رواد الحرمين تقدم
  شركه عزل فوم بالقصيم عزل اسطح عملائنا الكرام كثيراً من المنازل تحتاج إلى العزل لكي يتم الحفاظ على المنزل وسلامته وبالتالي الحفاظ على سلامة
  المواطنين الذين يعيشون به، فنجد أن كثيراً من المنازل تتعرض إلى الأمطار الغزيرة في فصل الشتاء وتتراكم المياه لفترات طويلة
  على الأسطح ومع مرور الوقت تتفاعل المياه مع مسام الأسقف وتتسرب المياه إلى داخل المنازل وتسبب الكثير من المتاعب والمشكلات التي من أخطرها تفاعل المياه
  مع خرسان المنزل وتبدأ الأعمدة في التصدع والصدأ وتظهر التشققات على الحوائط والجدران وانخلاع الأرضيات وسقوط الطلاء ومع مرور الزمن يصبح المنزل آيل للسقوط،
  شركه عزل فوم بالطايف
  ويتأثر المنزل في فصل الصيف أيضاً عندما يتعرض لفترات طويلة من الوقت لأشعة الشمس فيتسرب هذه الحرارة إلى الداخل وتأثر على مناخ المنزل والحرارة العالية
  شركه عزل فوم بالرياض
  أيضاً تسبب في سقوط الطلاء وظهور التشققات، ولكن من الآن لا داعي
  للقلق لأن شركة عزل أسطح تقدم لعملائها الكرام في كافة أنحاء المملكة العربية السعودية .
  افضل شركة عزل أسطح
  شركه عزل فوم بالدمام

  شركه عزل فوم بالقطيف

  شركه عزل فوم بالاحساء

  شركه عزل فوم بالجبيل

  شركه عزل فوم بجدة

  شركه عزل فوم بمكة

  شركة كشف تسرب المياه بالاحساء

  BalasPadam