JUST NAK SHARE


Just nak share ngan korang, aku bru buat repot polis..

Lbh kurang pkl 4ptg, ada sorang lelaki yg mengaku pegawai Ambank call aku, no phone yg appear adalah 1800808888. Dia kata nak sahkan penggunaan kad kredit aku RM3000 kat Poh Kong, KLCC.

Aku ckp aku xde kredit kad, akaun atau apa2 urusniaga dgn Ambank. So dia kata mungkin ade org guna nama aku untuk apply kredit kad. Aku suruh dia beritahu aku apa maklumat aku dlm sistem Ambank, tp dia kata dia hanya bahagian pengesahan, x boleh check maklumat.

Aku dah curiga. Dia suruh aku complain kat Bank Negara 0327885082. Aku buka website Ambank, mmg talian hotline diaorg 1800808888. Aku call no Bank Negara yg dia bagi tu dan lelaki India, Vijaya yg angkat.

Lepas aku cerita, dia kata pegawai penyiasat Bank Negara akan call aku untuk dpt maklumat lanjut. Tak sampai 15 minit, lelaki cina pulak, Lim call aku dr no 0327885093.

Dia kata Bank Negara akan bantu aku untuk membekukan sementara semua kredit kad aku bagi memudahkan siasatan. Dia suruh aku transfer duit dari mana-mana akaun simpanan yg lain ke dalam satu akaun sahaja sebab dia akan bekukan juga akaun-akaun yg lain tu.

Dia tanya aku berapa banyak duit aku dlm akaun2 tu, tapi aku cakap dia kan Bank Negara, tak kan tak boleh check. Suara dia dah lain. Dia suruh aku pergi bank dan call dia bila sampai kat bank sebab dia akan ajar aku cara nak kemaskini akaun.

Aku cakap ok. Aku call Ambank guna 1800808888 dan Ambank sahkan tiada apa2 rekod aku dgn Ambank dan mengatakan yg Ambank sendiri telah menerima banyak aduan. Dlm 10 minit dia call lagi, tanya aku dah pergi bank atau belum.

Aku cakap on the way. Tapi, sebenarnya aku kat Balai Polis. Masa tgh buat repot, dia call lagi tp dah mula marah2 sebab kononnya kena kerja overtime nak handle kes aku (baiknya 'pegawai Bank Negara' tu).

Aku terus cakap dengan dia yg aku tengah buat polis repot, serta merta dia letak telefon. Pegawai Penyiasat IPD Gombak beritahu aku, hari ini sahaja mereka telah menerima 5 laporan yg sama.

Mohon share dengan orang lain supaya lebih berhati-hati dan buat pengesahan dengan bank berkenaan sebelum buat apa-apa. Mereka skrg ada teknologi supaya nombor telefon yg tertera di handphone kita adalah sama dengan nombor bank. Mereka hanya perlu nama dan no telefon kita sahaja....'(Copy Paste)'

LIKE DAN SHARE UNTUK LEBIH SEBARKAN DENGAN BERKESAN.


Ulasan

  1. Pernah kena scam mcmni.. tp katenya dari maybank nak pengesahan segera bagai.. nasib baik maybank kat sebelah ofis je.. terus g maybank untuk sahkan ada call dari maybank.. Maybank kata jgn jawab apa2 pengesahan dari phone atau reply apa2 email dari maybank.. kalau maybank ada call untuk buat pengesahan pun pihak maybank akan suruh kita ke bank.. itu org maybank ckp la.. bank lain tak tahu la..

    BalasPadam
  2. makin bahaya,
    makin brani scam skarang nie,
    hanya buat panggilan dah boleh songlap duit.

    BalasPadam
  3. kalau aku,,confirm dah kena tipu..anyway,thanks for sharing.at least,,sedar juga y org boleh buat macam2 untuk menipu

    BalasPadam
  4. bahaya la sekarang nie...macam2 kes ade...

    BalasPadam
  5. ISHH BAHAYA betul ..macam2 orang sekarang nak menipu

    BalasPadam
  6. dengar pun rasa dah geram
    berani betul nak tipu duit org, x takut mkn duit haram

    BalasPadam
  7. hmmm mcm2 dengan dunia skang ni,, seram pun ada

    BalasPadam
  8. Bahaya ni. Mudah sangat nak tipu orang.

    BalasPadam

Catat Ulasan