KAYA NAK MAMPUS CINA INI

Tan Sri Robert Kuok


Tan Sri Robert Kuok merupakan lelaki terkaya di Malaysia. Beliau juga digelar raja gula. Anggaran pendapatannya dianggarkan RM46.1 billion sebulan meningkat dari tahun sebelumnya iaitu RM45.7 billion pada tahun 2012. Beliau bukan sahaja orang terkaya di Malaysia tetapi juga di iktiraf orang terkaya di asia tenggara.

Antara perniagaan yang dijalankan ialah pelbagai perniagaan milik persendirian yang dipegang oleh beliau dan ahli keluarga.  Selain dari pelbagai perniagaan di Malaysia, syarikat-syarikat beliau mempunyai pelaburan di banyak negara di seluruh Asia. Pelbagai kepentingan perniagaan beliau dari ladang tebu (Perlis Plantations Bhd), penapisan gula, pengilangan tepung, makanan haiwan, minyak, perlombongan, kewangan, hotel, hartanah, perdagangan, pengangkutan dan penerbitan. Sumber terbesar kekayaan adalah kepentingan dalam Wilmar International, syarikat minyak sawit tersenarai terbesar di dunia. Beliau adalah seorang pelajar dari Raffles Institution sekolah.

Tatparanandam Ananda Krishnan (lahir 1938) adalah seorang ahli perniagaan dan dermawan Malaysia Sri Lanka Tamil asal. Digelar AK, dia kini dianggarkan mempunyai nilai bersih AS $ 9.5 bilion mengikut Julai Forbes 2012 senarai orang terkaya, membuat dia kedua terkaya di Asia Tenggara di belakang Robert Kuok, dan nombor 89 di dunia.

Kini, beliau mempunyai kepentingan perniagaan dalam media (Astro), satelit (MEASAT), minyak dan gas (Bumi Armada, Pexco), telekomunikasi (Maxis, Aircel). Beliau memiliki kepentingan dalam Syarikat Tanjong Public Limited, sebuah syarikat pegangan pelaburan dengan anak-anak syarikat yang terlibat dalam penjanaan kuasa (Powertek), perjudian (Pan Malaysian Pools), riadah (Kepulauan Tropika, Pawagam TGV) dan harta.

Sekalung tahniah kepada Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhary yang berjaya mendapat tempat kelima dan sebelum ini pada tahun 2012 hanya berada di tempat ke lapan orang kaya di Malaysia. beliau berjaya mengalahkan Tan Sri Dato' Sri Yeoh Tiong Lay(YTL Group),  Tan Sri Lee Shin Cheng(IOI Group) dan Puan Sri Kim Hua(Genting).

Berikut adalah senarai 20 terkaya 2013:-
1. Robert Kuok Hock Nien (raja gula) 2012 no1
2. Tatparanandam Ananda Krishnan(astro) 2012 no 2
3. Tan Sri Teh Hong Piow (public bank) 2012 no 6
4. Tan Sri Quek Leng Chan(Hong Leong Group) 2012 no 5
5. Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhary (yayasan Bukhari) 2012 no 8
6. Tan Sri Lee Shin Cheng (IOI Group) 2012 no 4
7. Tan Sri Lim Kok Thay (genting) 2012 x dalam senarai
8. Puan Sri Lee Kim Hua(genting)  2012 no 3
9. Tan Sri Tiong Hiew King (rimbunan Hijau) 2012 no 10
10. Ong Beng seng(hotel)
11. Tan Sri Azman Hasim (arab Malaysia Group)
12. Tan Sri Yeoh Tiong Lay (YTL Group) 2012 no7
13. Datuk Mokhzani Mahathir (petron)
14. Tan Sri Vincent Tan (berjaya group)
15. Dato Desmont Lim(pavillion)
16. Datuk Lee Yew Chor (ioi Group)
17. Lee Yeow Seng (IOI Group)
18. Tan Sri Lau Cho Kun (Hap Seng)
19. Datuk Sharil Samsudin(sapura)
20. Datuk Shahrimin samsudin(sapura)

Ulasan

 1. Connectify: Teknologi perisian tentera kini untuk pengguna bagi perkongsian internet. Sebagai contoh katakan rakan sebilik anda mempunyai komputer riba yang disambung ke talian internet manakala komputer riba atau tablet anda tidak mempunyai sambungan internet, maka perisian inilah yang anda perlukan. Baca selanjutnya...  Pengasas Blackberry hilang jawatan kerana para pelabur. Jawatan Ketua Pegawai Eksekutif(CEO) yang disandang bersama oleh Mike Lazaridis dan Jim Balsillie kini terpaksa akur dengan tekanan dari para pelabur syarikat mereka untuk melepaskan jawatan mereka. Walaupun mereka berdua bersama sama adalah pengasas bersusah payah membangunkan syarikat ini pada awalnya tetapi mereka terpaksa melepaskan jawatan tersebut kepada Thorsten Heins. Keputusan itu sekali gus menamatkan perkongsian kepimpinan selama dua dekad oleh Mike Lazaridis dan Jim Balsillie yang juga pengasas syarikat telekomunikasi itu selepas bergelut untuk bersaing dengan Apple dan Google.
  Baca selanjutnya...  Ketua Pegawai Eksekutif(CEO) Teknologi Maklumat Terteruk: Terdapat beberapa individu yang disenaraikan oleh readwriteweb.com di antara ketua pegawai eksekutif(CEO) yang paling teruk bagi peneraju industri teknologi maklumat.Baca selanjutnya...  Telefon pintar berteknologi Android kini turut sama 'berperang' di medan peperangan untuk membantu tentera dengan mengenal pasti lokasi laluan & pasukan yang lain serta membantu membina taktikal sistem pertahanan pasukan. Pihak tentera Amerika Syarikat telah melancarkan versi terbaru prototaip yang diberi nama Army Software Marketplace iaitu sebuah laman web yang menyediakan muat turun aplikasi perisian bagi peranti yang telah disahkan di dalam rangkaian tentera. Baca selanjutnya...  Telefon pintar Sony Ericsson Xperia tawarkan kapasiti 50GB simpanan secara percuma. Pihak Sony Ericsson telah melancarkan promosi bagi pemilik Xperia yakni ruang simpanan berkapasiti sebanyak 50GB secara percuma berasaskan teknologi cloud storage.Baca selanjutnya...  Syarikat pengeluar BlackBerry, Research In Motion (RIM) mengalami masalah kegagalan servis yang serius dalam sejarah iaitu kegagalan titik tunggal atau istilah 'single point of failure' yang disebabkan oleh bencana alam di beberapa negara bebaru ini. Baca selanjutnya...  SINGAPURA (AFP) - Rekrut baru bagi pertahanan tentera Singapura di mana tentera udara & tentera laut akan mendapat senjata baru selain senjata api iaitu iPad. Anggota tentera boleh mengunakan kamera terbina dalam Ipad tersebut untuk mengambil foto & klip video di tempat kerja dan memuat naik ke portal dalam talian Angkatan Bersenjata Singapura(SAF), LEARNet. Anggota tentera juga boleh menggunakan bahan media seperti foto dan video untuk melaksanakan penilaian selepas latihan atau misi.Baca selanjutnya...  Flashback trojan: Ancaman virus terbesar bagi pengguna Mac Apple. Serangan virus Flashback ini boleh dikatakan di antara ancaman virus platform Mac OS yang paling terbesar dalam sejarah tersebar sejak era virus disebarkan melalui disket. Boleh dikatakan insiden merupakan serangan yang paling ketara dalam sejarah ke atas pengguna Mac di mana sebelum ini amat jarang untuk diketahui sistem operasi tersebut mempunyai ancaman virus. Baca selanjutnya...

  BalasPadam
 2. Kaya mcmanapun bukan boleh bawak ke kubur.

  BalasPadam

Catat Komen