Catatan

Tunjukkan catatan dari Jun, 2020

Pengorbanan seorang isteri

Imej
Pergorbanan seorang wanita yg bergelar isteri..☺️
Suami mula berpaling tadah sebaik melihat tubuh isterinya mula kereput lagi2 di bahagia perut selepas bersalin 
Wahai suami berapa banyak lagi kah aku harus korbankan tubuhku hanya kerana zuriat mu..
Lepas nikah dgn mu aku mula meninggalkan hobi acara ku..lepas nikah dgnmu aku mula jarakan diri dari kawan²ku..lepas nikah dgn mu aku berkorban mengandung selama 9 bln 9 hari
Aku terpaksa membawah perutku yg buyung kemana saja aku pergi..Tiba masa nk bersalin aku sendiri ketakutan apakah aku boleh lagi melihat matahari esok..sambil Aku memengang perut aku yg selang seminit sakit sampai tak tertahan...setelah aku jalan menuju ke bilik bersalin aku gengam tangan ku dgn erat jatung ku berdebar..seakan aku pergi berjuang menentang penganas di Israel..
 Lepas nikah dgnmu tubuh badanku berubah..tubuhku penuh dgn parut..dn parut itulh yg membuat mu merasa tawar hati dgnku..
Wahai suami hargailah perkorbanan isteri  Mu..  . . Kredit:Ressuzyana dian

Langgan astro tak perlu decoder

Imej
Zaman 2020 adalah zaman yang mencabar terutama astro yang merosot di sebabkan keuntungan. Mujur masih ada goshop yang dapat membantu. HBO pun merosot banyak movie yang tak dapat di tayangkan.
Kini astro melangkah lagi dengan produk baru tanpa decoder hanya guna smart TV dan internet sahaja. Yang paling menarik pendaftaran hanya rm1. Jom klik untuk daftar di link di bawah. https://product.astro.com.my/tvapp-beta

Jeles dengan Sugu Pavithra

Imej
Motivasi diri
:: Selangkah lagi dia. Dari suri rumah , buat video memasak sesajer dekat YouTube , dikenali hingga PM sebut nama dia. Berjaya jana duit dengan YouTube walau video tak edit beria.
Sekarang dah langkah lagi , jadi model. Dah disarung baju mahal. Dah disolek dengan makeup artist. Dah beraksi depan lensa.
Tahu tak suri rumah macam dia ni boleh sampai ke tahap macam ni sebab siapa selain asbab memang rezeki dia ?
💞Sebab suami dia. Suami dia support dia. Dari cuma masak dekat ceruk dapur , uruskan anak , sekarang dah semakin terbang gapai apa yang dia nak.💞
Tapi tetap dia utamakan suami dengan anak dia. Sebab tu dia tolak banyak tawaran yang dia taknak nanti dia tak mampu beri perhatian dekat rumahtangga.
Suami dia rajin menolong.  Disuruh rekod video , rekod.  Disuruh tolong kacaukan makanan , dia kacau. Disuruh potong bahan nak masak , dia buat.
Dia sibuk nak edit video , suami dia bantu tengok anak. Suami bantu uruskan kerja rumah apa yang patut.
Ada duit hasil YouTube , suami sanggup…

Jom jadi YouTubers

Imej
- Majunya teknologi pada zaman sekarang sebenarnya membantu dalam meluaskan ruang kreatif yang ada dalam pemikiran anak muda pada zaman kini. Platform yang paling mudah dan dekat dengan netizen pastinya adalah media sosial. 😎😎😎
- Banyak bakat baharu yang muncul dan dicungkil menerusi media sosial ini dan aku nampak ada diantara mereka yang boleh pergi jauh jika diberikan peluang untuk mengarah filem/telefilem sendiri 👏👏👏
- Katakanlah 7 pengarah muda yang aku senaraikan ini, diberikan bajet sebanyak 2 juta untuk menghasilkan filem. Pengarah media sosial yang manakah korang rasa mampu menghasilkan karya yang baik ?? 🧐🧐🧐
- Sebuah filem yang sekurang2nya berlainan berbanding filem2 yang sedia ada dan mempunyai idea2 yang lebih segar. (Paling x pun baik skit daripada filem razak moheideen) 😂😂😂
1. Mat Lufti 2. Farhan Mazlan (Sterk production) 3. Azfar hamdii (MTAS Production) 4. Alieff Irfan 5. Zukiee 6. Syahmi sazli 7. Mr Kokom
- Tidak mustahil ada di antara mereka bertujuh ini mampu untu…

Salah satu kesalahan

Imej
Mewujudkan galangan di laluan koridor rumah pangsapuri begini adalah salah dan boleh diambil tindakan. Ia merupakan ‘common area’ dan orang lain berhak menggunakan laluan tersebut. Cuba bayangkan jika setiap unit rumah menaikkan galangan begini di hadapan rumah masing-masing, habis terperangkap satu bangunan tak boleh keluar..
***
Join group ‘PEGUAM & PENGGUNA MALAYSIA (PPM)’ jika anda mempunyai persoalan berkaitan hak dan undang-undang atau mencari penyelesaian kepada masalah yang anda hadapi. This is No.1 legal support group in Malaysia! Click to join now!👇🏻 https://www.facebook.com/groups/332053270624408/
Subscribe to our Youtube channel 📺 https://www.youtube.com/channel/UCcaRJOZOn47_JQDsfE8pE7A
Follow us on Instagram 📷 instagram.com/jumpakatmahkamah
Follow us on Twitter 🐦 twitter.com/JumpaKatCourt
Visit our website 🌐 JUMPAKATMAHKAMAH.com

Berapa skor blog anda

Imej
Adakah blog anda mempunyai piawai yang terbaik dalam statistik penulisan blog. Di sini juga anda boleh buat peratusan kelemahan blog anda dari segi loading.. kecepatan. SEO adalah bagaimana pencapaian Google ke blog anda. Mobile bagaimana mereka gunakan phone untuk lihat blog. Peratusan guna mobile lebih tinggi dari guna PC. Saya sendiri guna phone update blog. Security adalah tahap keselamatan dari scammer. Blog saya dia kata gambar lambat loading. Boleh klik link di bawah masukkan URL blog dan e-mail. Selamat mencuba. 

https://website.grader.com

Belum terlambat untuk berjaya

Imej
Salah satu soalan yang sering saya dapat dari mereka yang berumur 40-an, 50-an dan juga 60-an adalah...

Adakah anda terlewat untuk mulakan perniagaan di internet? Jawapan pendeknya adalah TIDAK. Tetapi, ada jawapan panjang yang lebih "realistik" mengapa ianya tidak terlewat. Antara sebabnya adalah, teknik dan strategi perniagaan online sentiasa berubah. Strategi 2-3 tahun lepas adalah berbeza dengan strategi hari ini. Oleh itu, jika seseorang ingin memulakan perniagaan online HARI INI. Mereka tidak terlewat oleh kerana mereka perlu belajar strategi HARI INI sahaja, dan semua orang adalah ditempat yang sama (walaupun mereka lebih muda!). Inilah antara peluang perniagaan online di mana, ianya tidak kira BILA atau UMUR kita bermula. Semua bersaing pada tempat yang sama. Cuma... RAMAI  dikalangan 40-an, 50-an dan 60-an TIDAK NAMPAK peluang ini. Sebab itulah, saya hasilkan WEBINAR PERCUMA, TIDAK TERLEWAT UNTUK BERJAYA! Di mana saya kongsikan SEBAB dan STRATEGI mengapa ianya TIDAK TERLEWAT …

Review peninsula

Imej
(AKAN DATANG)

Filem Peninsula iaitu sekuel filem Train To Busan (2016) akan ditayang di Korea, Julai ini.

Pihak berkuasa kerajaan telah hancur selepas wabak zombie di Korea, dan lokasi Semenanjung di Korea dipenuhi zombie sebab itulah filem ini dinamakan Peninsula.

Kang Dong Won sebagai Jung-seok, seorang bekas askar yang berjaya melarikan diri dari semenanjung Korea yang telah menjadi sebuah tanah terbiar yang dipenuhi zombie, dan menjadi penempatan zombie sementara negeri-negeri lain sedang mencari jalan untuk menghentikan virus tersebut. Jung Seok dihantar semula ke Semenanjung Korea dengan misi untuk mengambil sesuatu, dia masuk melalui pelabuhan Incheon untuk sampai ke Seoul dan mendapati terdapat terdapat banyak mangsa yang tidak dijangkiti yang ditinggalkan di Semenanjung

#Antara filem yang saya nantikan.ade yg tunggu juga ke filem ni nanti? 

Gaya rambut animasi

Imej
Jika anda adalah peminat animasi jepun mungkin anda kenal siapa itu Son Goku. Beliau adalah hero dalam watak dragon Ball ada 7 biji kesemuanya. Itu salah seorang peminat animasi jepun.









Rider wanita kemalangan

Imej
Beliau adalah wanita. Kenapa perlu mencari rezeki sebagai rider. Kerja yang penuh dengan risiko. Demi sesuap nasi beliau tetap mencari rezeki.

Tugas rider bukan mudah mereka terpaksa bertarung nyawa pada kita untuk berikan makanan. Darah yang mengalir ke bumi adalah darah satria. Mereka adalah barisan hadapan kita dan pahlawan masa kini. Mereka di anggap sebagai wira pada era teknologi masa kini. Selamat berjuang rider semua.


Diperkosa lelaki hos gas

Imej
Apabila mendengar cerita diperkosa oleh lelaki yang datang untuk memeriksa hos gas masak di rumah kediaman, membuat saya wajar mendedahkan cerita ini agar memberi peringatan kepada ibu bapa di luar sana agar berhati-hati.

Menurut ceritanya ketika membuat aduan polis, awal bulan Disember 2019, pukul 12.00 tengahari, di datangi oleh 2 orang lelaki untuk membuat pemeriksaan hos gas memasak. Seorang bos dan seorang pekerja. Mereka menunjukkan kad pekerja. Walaupun tidak ada ibu bapa di rumah, gadis ini telah membenarkan mereka masuk untuk memeriksa hos gas. Setelah siap, mereka pulang.

Tiba tiba minggu berikutnya, telah didatangi sekali lagi pekerja yang mahu memeriksa gas. Kali ini datang seorang sahaja. Oleh kerana gadis ini naif dan menyangka benar ada kerosakan pada hos gas memasak, dia membenarkan masuk. Pekerja itu terus ke dapur dan membuat pemeriksaan seperti minggu sebelumnya. Ini yang tidak menimbulkan syak wasangka buruk kepada pekerja lelaki itu.

Namun, setelah selesai membua…

Review ada apa dengan dosa

Imej
Boleh tahan cerita seorang wanita yang di buang oleh ayah dan ibunya dari lahir. Selepas 19 tahun beliau cuba mencari semula ayah dan ibunya.

Bagaimana Aurora di bela oleh keluarga Kristian dan cuba mendalami Islam. Berjayakah Aurora memeluk Islam dan mengucap syahadah kena la tengok sendiri ye.

KISAH BENAR BERLAKU DI AMERIKA

Imej
Dalam 1 program TV di Amerika, pengacara siaran tersebut mengiklankan tentang seorang pesakit yang memerlukan pembedahan segera yang berharga 150,000 dolar.

Orang ramai mula memberi respons dengan membuat panggilan dan menderma, dan di antara mereka adalah seorang Arab bernama (Muhammad). Dia mengumumkan sumbangannya sebanyak 2 US dolar.

Penyiar bertanya kepadanya, mengapa 2 US dolar..?
Dia menjawab,  "Ini adalah separuh dari simpanan yang saya ada, kerana saya masih lagi menganggur.."

"Saya melakukan apa yang dituntut oleh agama saya, memberi sedikit lebih baik daripada langsung tidak memberi. Saya yakin dengan bersedekah dapat memadam kemurkaan ALLAH Tuhan yang saya sembah.."

Selepas Muhammad habiskan panggilan, berlaku 1 kejutan, pemanggil selepasnya ingin memberi sumbangan sebanyak 8 ribu US dolar. Pesan pemanggil tersebut kepada pengacara,  saya sumbangkan  4 ribu untuk pesakit dan 4 ribu untuk penderma 2 US dolar yang bernama Muhammad.

Kemudian pemanggil set…

Apa itu usb type c

Imej
Gambar di atas ialah micro usb. Micro usb adalah cabel yang popular sebelum usb type-c. Bentuk cabel lebih kurang macam hdmi cabel saiz kecil.


Gambar di atas ialah usb type-c. Usb type-c adalah model baru yang boleh support fast charger. Banyak model handphone baru sekarang dah support usb type-c. Dia lebih mudah masuk pada handphone sebab bentuk sama atas dan bawah. Saya cadangkan kalau nak beli phone cari phone guna cabel usb type-c.
Mungkin ramai yang dah tau usb 2.0, usb 3.0. maksudnya usb 3.0 lebih laju data di pindahkan dari usb 2.0. kalau usb female maksudnya usb lobang untuk cucuk usb male maksudnya usb untuk masukkan dalam lobang female. 

Akhirnya sekolah di buka

Imej
Nampak gaya sekolah akan di buka semula. Mujur gaji cikgu diberi oleh kerajaan. Kakitangan tadika swasta banyak hilang kerja.

Jangan dengki pada cikgu sebab gaji jalan walau tak kerja. Sebab budak duduk rumah bukan belajar pun banyak main.


Hati-hati beli sejadah

Imej
Ini adalah contoh sejadah yang tidak sepatutnya di beli. Tak pasti kenapa di jual. Mungkin penjual sejadah bukan Islam atau ada motif di sebaliknya.





Pelan unifi 30Mbps hanya rm39

Imej
Ia dilihat jauh lebih murah berbanding tawaran sedia ada dengan harga sebenar RM89 (30Mbps), RM129 (100Mbps) dan RM199 (300Mbps). Ia juga tidak didedahkan secara meluas dan secara tidak langsung menimbulkan tanda tanya dalam kalangan pelanggan.

Informasi awal yang didapati, ia hanyalah terbuka untuk pelanggan baru sahaja. Bagi menjelaskan perkara itu, pihak unifi telah menghubungi kami.

Menurut pengendali rangkaian tersebut, tawaran yang tersebar itu bukanlah pelan baharu. Ia merupakan pelan sedia ada tetapi disesuaikan bagi memudahkan pelanggan jalur lebar dari pengendali lain bertukar kepada unifi.

Setelah mencapai jumlah yuran penalti, pelanggan tersebut akan kembali dikenakan dengan caj bulanan sama iaitu RM89 (contoh pelan 30Mbps) seperti pelanggan-pelanggan yang lain

Unifi menambah, sekiranya pelanggan tidak dikenakan yuran penalti dari pengendali sebelumnya, mereka akan tetap membayar harga asal. Seperti contoh RM89 untuk pelan 30Mbps.

Sumner: wiser.my






Luahan kisah kak cah

Imej
Asslamualaikum Gais..Hari ni k.cah ada story skit berkaitan dengan Gambar di atas..
.
Setiap hari bila k.cah pergi klinik..nampak 2 beranak ni kat bawah spa k.cah dekat speedmart..
.
Setiap hari tengok. ada sesuatu terasa..Kesiannya..Mana mak dia..Kenapa anak kecil tu tidur mcm tu..kenapa bapaknya duk situ hari2..rasa mcm nk tanya mcm2 je kat orang tu..tp x dpt sbb kalut nk g klinik..
.
Hari ni..Tadi pg k.cah Pergi Airawa Spa Batu Caves Hq..Naik la kejap lepas stel check up sesi pagi...klinik kan depan spa je..
So turun kul 2pm appoinment ptg di klinik....k.cah nampak...Dia ada kat bawah tgh kipas anak dia sedang tidur..
.
k.cah dengan spontan nya tanya..Mana mak dia..
.
Abg tu jawab..Maknya meninggal..(bahasa mcm indo)

k.cah : Bila mak dia meninggal?
Abg tu : sejak dia lahir lagi..
k.cah : Abang x de rumah ke ?
Abg tu : Ada tp sy x mampu nk bayar sewa bilik..
k.cah : Abang x kerja ke?
Abg tu : Sy tak boleh kerja..sebab x ade orang jaga anak..jadi sy duk sini mintak sedekah utk makan…