Catatan

Tunjukkan catatan dari Disember, 2018

Anak baru dua dah kecoh

Imej
KENAPA MAK DULU BOLEH JAGA 10 ANAK, MAK SEKARANG ANAK BARU DUA DAH KECOH? ๐Ÿ˜ข๐Ÿ˜ข

Tu kena faham dulu sebelum keluarkan statement yang bukan-bukan. Saya paling anti kalau kenyataan ini.

'Eleh, makcik dulu anak ramai boleh je jaga, ko baru tiga dah macam tak cukup tangan?'

Hmmmm..dalam sedar tak sedar, zaman dulu dan zaman sekarang sangat berbeza.

Zaman saya kecil-kecil dulu. Sekitar umur 5 - 6 tahun camtu, say sangat bebas ke sana sini. Naik basikal, masuk kebun getah cari buah getah nak main congkak. Kadang round satu kampung dengan jiran-jiran dan adik-beradik.

Keluar selepas asar, sebelum Maghrib balik. Keluar main dengan anak jiran lelaki, main kejar-kejar.Seronok! Balik rumah dengan penat. Selepas makan dah tertidur sendirinya.

Mak? Buat kerja rumah di rumah. Ayah? Pergi dan balik kerja dengan senang hati. Kenapa mak boleh jaga sepuluh anak?

Sebab anak-anak tak buat sepah dalam rumah. Anak-anak tak bergaduh dalam rumah. Anak keluar main dengan jiran kampung sebelah? Mak tak …

Tips untuk hilang sakit masa tidur

Imej
Kalau rasa malas nak bangun. Boleh guna tips ini. Tak pasti boleh pakai ke. Jumpa dalam facebook je pun. Nak jumpa doktor kena makan ubat. Dengan malas pulak. Sekarang ini saya pun tengah sakit kaki. Nak jumpa doktor payah pulak takkan nak buka seluar depan doktor tunjuk kaki. Doktor pun bagi ubat tahan sakit je. Redo jelah dengan harapan baik sendiri huhu..









AKU INGATKAN ULAR

Imej
KUALA LUMPUR: seorang suami terkejut apabila melihat ular berlingkar di atas katil. Suami beliau yang baru balik dari kerja pada waktu malam tidak menyangka yang fikirkan ular rupanya adalah kaki milik isterinya. Suami beliau mengambil kayu dan mengetuknya sampai berdarah. Isteri yang sedang enak tidur terkejut dan menjerit. 
Selepas menyedari suami tersebut membawa isterinya ke hospital. Isterinya hanya beritahu ini fesyen terbaru yang di beli di lazada. Suami beliau hanya mampu tergelak sambil menangis. Rupanya kaki isterinya saling tak tumpah seperti ular. 


Nur Sajjad di kecam lagi

Imej
Begitulah lumrah kehidupan sebagai manusia tidak lari dengan kecaman. Nur Sajjad menafikan sekali lagi yang beliau adalah lelaki. Beliau siap upload video family lagi. Kenapa rakyat Malaysia masih susah nak percaya nama beliau Nur Sajat bukan Muhammad Sajjad bin Kamarulzaman. Terpulanglah nitizen anda boleh menilai sendiri.




Penemuan APA yang paling hebat di abad ini

Imej
Bom Atom
Salah
Penemuan yg paling hebat abad ini adalah : Handphone
HP Melenyapkan Televisyen๐Ÿ“บ
HP Melenyapkan Jam ⌚
HP Melenyapkan Komputer ๐Ÿ’ป
HP Melenyapkan Radio ๐Ÿ“ป
HP Melenyapkan Tape Recorder ๐Ÿ“ผ
HP Melenyapkan Kamera ๐Ÿ“ธ
HP Melenyapkan Game ๐Ÿ“Ÿ
HP Melenyapkan Surat Khabar๐Ÿ“ฐ
HP Melenyapkan Kalendar๐Ÿ“†
HP Melenyapkan Kad ATM๐Ÿ’ณ
HP Melenyapkan Dompet Duit ๐Ÿ’ต
Yang akan datang HP akan melenyapkan apa lagi ? !!!!!
HP boleh melenyapkan Amal Soleh kita ๐Ÿ˜ต
HP boleh melenyapkan Waktu Berharga kita
HP boleh melenyapkan Kesihatan kita
HP boleh melenyapkan Ibadah kita
HP boleh melenyapkan Waktu Tadarus kita
BIJAK lah Dalam PenggunaanHP ! Jangan sampai rapatnya dan cintanya pada HP akan mengalahkan cinta kita pada anak2, orang tua, isteri/suami atau bahkan mengalahkan cinta dan ibadah dengan Allah SWT๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘
Mohon maaf, watawa shoubil haq ( sekadar saling mengingatkan)☝

Semoga Adib terbela

Imej
"Dari Petikan Facebook Wan Azizah Wan Ismail"

‪Innalillahi wa’inna ilaihi raji’un. Saya teramat hiba mendengar pemergian sdr Muhammad Adib. Beliau merupakan seorang wira.

Takziah diucapkan buat keluarga termasuk tunang beliau, sahabat handai dan seluruh warga Bomba.

Saya mendoakan agar roh beliau dicucuri rahmat dan ditempatkan dikalangan orang-orang yang soleh.

Adalah penting buat masa ini untuk seluruh warga Malaysia bersatu hati mengecam perbuatan jenayah ini.

Kita harus ingat bahawa ini bukan isu agama mahupun soal perkauman, akan tetapi ini merupakan perbuatan jenayah yang dilakukan oleh penjenayah yang tidak berperikemanusian.

Pada masa yang sama, saya ingin mengingatkan semua rakyat Malaysia agar tetap tenang dan tidak bertindak mengikut emosi.

Seluruh rakyat Malaysia berkabung kerana jenayah kejam ini tetapi biarlah proses undang-undang berjalan dengan lancar.

Keadilan pasti terbela.


Al-fatihah untuk Adib semoga kau tenang di sana. Kepada tunang Adib harap bersabar …

Giveaway the berkat di mialiana.com

Imej
The Berkat (theberkat.com) ialah portal yang berkongsi pandangan tentang pendidikan dan kerjaya untuk golongan B40.
Siapa itu golongan B40? Golongan B40 atau Bottom 40 ialah golongan yang ‘struggle’ untuk hidup. Mereka ini golongan yang berpendapatan 40% terendah di Malaysia, dengan purata gaji seisi rumah sebanyak RM3,860 sebulan.
Kenapa bantu B40? Cara terbaik untuk keluar dari kesusahan hidup dan kemiskinan ialah dengan ilmu. The Berkat ingin melihat golongan B40 berjaya dalam pendidikan supaya mendapat kerjaya yang bagus.
Contohnya dalam pendidikan, The Berkat berkongsi cara untuk fasih berbahasa Inggeris, tips menghadapi UPSR dan PT3, tips untuk berjaya dalam SPM, permohonan SBP, permohonan MRSM serta permohonan UPU.
Di dalam pekerjaan pula, perkongsiannya seperti tips temuduga, contoh resume terbaik, cara buat resume, kerja sambilan di rumah, kerja part time di rumah dan contoh surat berhenti kerja.
Sekadar berkongsi perkara-perkara yang bermanfaat. Tak apa duit tak banyak, janji …

Astro akan laksana skim pemisahan sukarela (VSS)

Imej
KUALA LUMPUR, 7 Dis - Astro Malaysia Holdings Bhd akan melaksanakan skim pemisahan sukarela (VSS) bagi kakitangan yang diberikan landskap ekonomi keseluruhan yang mencabar.
Astro berkata langkah itu akan membolehkan kumpulan itu menyederhanakan lagi organisasi, meningkatkan kecekapan operasi dan mengurangkan perbelanjaan operasi tahunan.

- PENGIKLANAN -
Penyedia perkhidmatan berbayar TV satelit terbesar di Malaysia berkata skim itu ditawarkan semata-mata secara sukarela dan telah menyediakan program peralihan yang akan memberi sokongan yang tepat kepada pekerja yang memilih VSS, termasuk program latihan kejurulatihan dan peningkatan kemahiran .
"Industri media dan hiburan kini beroperasi dalam persekitaran yang mengalami gangguan yang tidak pernah berlaku sebelum ini. Pemain industri dikehendaki mencipta semula dan menyesuaikan diri dengan pantas untuk kekal relevan dalam realiti baru ini, "katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Ketua Pegawai Eksekutif yang mewakili Henry Tan ber…

KAPAN AKU MAU TENGOK ANAK SYURGA INI

Imej
Bintang Gegar Vaganza 5 (GV5), Safura Ya'cob mengundang perasaan sedih dan sebak dalam kalangan pengikut Instagramnya apabila memuat naik foto mencium arwah anaknya, Nur Aisyah Maryam. Foto yang dirakamkan sekitar tujuh tahun lalu itu merupakan antara kenangan Safura bersama anaknya yang meninggal dunia pada September 2011 akibat demam berpanjangan. "Ciuman terakhir... Entah kapan aku akan bertemu anak syurga ku ini. "Ya Allah rindu yang tidak tertanggung saat ini, walaupun sudah 7 tahun meninggalkan kami. "Segala cinta dan sayang kau bawa bersama, pilu sebuah kehilangan... Nur Aisyah Maryam," tulis Safura.



View this post on Instagram

Ciuman terakhir..entah kapan aku akan bertemu anak syurga ku ini....ya Allah rindu yg tidak tertanggung saat ini...walaupun sudah 7 thn meninggalkan kami....segala cinta dan sayang kau bawa bersama....pilu sebuah kehilangan..๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ... Nur Aisyah Maryam... A post shared by SAFURA YA'COB (@safurashah) on Nov 27, 2018 at 10…

Segmen 24 Jam Bloglist #31 Mialiana.com

Imej
Segmen 24 Jam Bloglist #31 Mialiana.com
Pencarian bloglist bagi bulan Januari, Februari dan Mac 2019 di Mialiana.com bermula pada hari ini, 1 Disember 2018, iaitu tepat jam 10.00 pagi sehingga hari esok, 10.00 pagi 2 Disember 2018. Semua dijemput join.
Syarat-syaratnya : Follow blog Mialiana.com, Add To CircleGoogle+ Mia Liana dan LikeFanpage Mialiana.comBuat entri bertajuk Segmen 24 Jam Bloglist #31 Mialiana.comCopy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI Senang dan mudah bukan?
10 blog yang bertuah akan dipilih secara manual dan kepada yang terpilih nanti diminta agar memasukkan blog Mialiana.com ke dalam bloglist mereka juga. Keputusan pemenang akan diumumkan pada 31 Disember 2018.

** jom support Mia Liana....


Read more: http://www.mialiana.com/2018/12/segmen-24-jam-bloglist-31-mialianacom.html#ixzz5YR27NexL

Hati-hati beli online ye.

Imej
Memang seronok bila nak shopping online harga pun murah. Sangat barbaloi tetapi lain barang yang nak beli lain yang dapat. Nak menyesal pun tak guna.