Catatan

Tunjukkan catatan dari Mei, 2018

Sumbangan kepada kerajaan Malaysia

Imej
Seperti yang kita tahu kerajaan menitik beratkan kehidupan yang lebih baik kepada kita. Hutang negara yang terlalu banyak memberi impak yang besar pada negara. Saya walaupun tidak pernah dapat jobreview dari agensi iklan tetapi saya yakin dengan rezeki yang tak seberapa ini mampu mengubah negara. Saya hanya mampu berdoa tetapi Allah yang akan makbulkan.


Jawapan pemimpin PAS

Imej
Baru-baru ini astro awani menjemput pemimpin PAS yang merupakan cabaran utama oleh PH. Kemenangan Terengganu dan Kelantan adalah semangat rakyat islam menentang kerajaan sekarang. Berikut adalah soalan yang di ajukan pada pemimpin tersebut.

Soalan : bagaimanakah cara2 anda sebagai pemilik kebun untuk menjaga kebun anda dari diserang babi hutan? Adakah dengan cara memasang pagar? Atau pun secara tak lgsung membuka peluang pekerjaan dgn menggaji penjaga kebun?

Jawapan : kite kene sedor.. ye. Ini kite kene sedor.. Allah s.w.t maha kaya. Dia maha berkuase. Dia la tuhan sekalian alam. Dlm islam kite kene sedor..ye kite kene sedor.. kite kena sentiasa teguhkan iman kite kepade Allah kerana dia yg menciptakan segala tumbuhan di muka bumi ini..........

😱😱😱
Krik krik krik...........

Penyokong : lihatlah ulamak tersohor dunia kita!!! Begitu hebat menjawab ikut islam.. takbirrrr!!! Takbkiiiiiieeeeerrrr!!!!!!....

Soalan ke2 : baiklah dato seri... bagaimankah cara kita nk memelihara binatang2 …

Orang yang kejar duit itulah miskin

Imej
Hutang negara rm3 trillion terlalu tak masuk akal. Kenapa la ko berhutang banyak sangat Najib. Kesian kami rakyat kena menanggung hutang kerajaan.


Program anak yatim bersama MC donald

Imej
Di ambil dari artikel blogger Lan  Careno. Anak yatim perlu di raikan sebaiknya kenapa VIP yang diberi keutamaan. Harap program seperti ini dapat diteruskan.

Credit - https://lancareno.com/2018/05/mcdonalds-malaysia-raikan-anak-yatim.html/







Biodata Dr Maslee

Imej
MENTERI PENDIDIKAN

Dr. Maszlee Malik
Latar Belakang
Dr. Maszlee Malik dilahirkan di Johor Bahru. Beliau telah mendapat pendidikan awal di Sekolah Temenggong Abdul Rahman (STAR) (2) dan kemudiannya ke Maktab Sultan Abu Bakar (English College). Pada tahun 1989, beliau telah menyertai Madrasah al-Quran Waddin dan kemudiannya ke Maahad Johor. Setelah itu permusafiran ilmunya dilanjutkan ke Jordan sehingga berjaya mendapatkan ijazah sarjana muda dari Universiti Al al- Bayt, Jordan dan kemudiannya meneruskan pengajian peringkat ijazah sarjana di Universiti Malaya. Kedua- duanya dalam bidang Fiqh dan Usul al-Fiqh. Dengan izin Allah, Maszlee Malik telah melanjutkan pelajaran di School of Governments and International Affairs (SGIA) di University of Durham pada tahun 2007 dan mendapat ijazah kedoktoran dalam bidang Good Governance pada tahun 2011. Kini Maszlee Malik merupakan pensyarah kanan di Jabatan Fiqh dan Usul al-Fiqh di Kuliyah Ilmu Wahyu dan Sains Kemanusiaan, Universiti Islam Antarab…

Saya bukan cina tetapi saya malaysian

Imej
Apa rasanya lepas dengar Lim Guan Eng jawab; ‘Saya bukan Cina. Saya orang Malaysia’ Tuan-tuan?

Rasa seronok kan?

Apa rasanya nampak PM boleh jawab soalan wartawan steady je depan TV live?

Rasa konfiden kan?

Inilah rasanya jadi rakyat dalam negara yang bermaruah. Menteri cerdik, jawapan mereka membangkitkan semangat kita semua.

Kenapa kita rasa semua ni? Sebab kita dah terlalu lama dapat Menteri kangkung. Bila tanya kenapa harga barang naik, Menteri jawab mana ada barang mahal. Bila kita marah, depa jawab kalau tak suka keluar negara. Bila kita tanya apa nak buat dengan orang miskin, depa tak mengaku ada orang miskin dalam negara ni.

Bila kali terakhir kita dengar Menteri Kerajaan BN jawab soalan yang boleh membangkitkan semangat rakyat? Tak pernah kan? Apa yang berlaku sebenarnya adalah projek pembodohan rakyat oleh parti Umno-BN.

Hari ini, Umno-BN meletakkan kesalahan ke atas bahu Najib Razak. Ya kita berterima kasih sebab depa slow. Kalau depa buat sebelum PRU, masak juga kita nak …

Najib dah selamat lari dari Malaysia

Imej
Selepas  rahsia banyak terbongkar akhirnya Najib buat keputusan lari dari Malaysia. Ini adalah keputusan paling bijak dilakukan oleh bekas Perdana Menteri Malaysia. Najib di katakan naik pesawat peribadi dari airport Subang bersama isteri tercinta Rosmah untuk honeymoon ke Indonesia. Berita di laporkan oleh astro awani.




Khas untuk supermom

Imej
Adakah anda sanggup terima :
.
1: bangun setiap 2 jam setiap malam untuk menyusukan baby bermula dari hari pertama kelahiran yang penuh episod suka/duka sehingga infinityyyyy and beyond πŸš€πŸš€πŸš€

2: tidur mengiring sebelah side 30 minit or lebih atau duduk di kerusi memangku anak menyusu selama 30 minit atau lebih? Lebih tragis perlu lakukan sendirian sebab suami tidur mati!

3: anak nak mengempeng dengan anda. Anak tak boleh diletak kan dalam baby cot atau atas tilam? Paling best, anda perlu lakukan sendiri sebab baby tak mau dengan suami atau orang lain. Datang pula manusia lain dengan advice negative πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

4: Menepati jadual pump setiap 3jam berdurasi 15 ke 20 minit sekali di tempat kerja untuk memastikan demand sentiasa ada tanpa skip session? Atau power pumping yang menelan masa sejam satu session sekurangnya seminggu sekali?

5: Breast bengkak sebab oversupply? Sehingga anda demam tahap makan tak lalu, breast panas berdenyut sampai berhari-hari? Suami buat derk (padahal suami tak t…

Sayunya hati..

Imej
sayunya hati...

23 March 2018..
Duhai isteriku, aku mengerti. Apa rasaku tidaklah sama dengan apa rasamu. Namun jauh di sudut hati sang suami mu ini mahu kau selamat, mahu kau bahagia dan selalu terlindung dalam redhaNya.

Moga Allah tidak jemu melimpahkan rahmatnya ke atas mu.

29 April 2018..
Hari ini aku akur juga redha. Kasih dan sayangnya Allah itu melebihi akan kasih dan sayangku padamu. Aku syukuri Allah memberiku kesempatan untuk aku berbuat bakti akhirku padamu.
Berehatlah permaisuri hatiku.

Bagi pihak keluarga, terima kasih kami ucapkan pada yang hadir sama mengiringi pengkebumian arwah isteri saya. Saya pohon agar dimaafkan segala salah dan silap arwah sepanjang hayatnya. Jika arwah masih ada hutang yang belum selesai, saya pohon untuk hubungi saya.

Semoga Allah menempatkan arwah bersama-sama hambanya yang beriman.

Al - Fatihah.

credit : mohd armin
 (isterinya meninggal kerana kanser payudara)

JANGAN BAGI ANAK MAIN GEDGET

Imej
2 panel dari TV3 membahas tentang topik tersebut. Kenapa tidak sesuai anak anda diberi gadget.

Ok panel tadi dua orang Pakar Psikologi & Pakar Pediatrik (boleh tengok gambar).

Antara pengetahuan yang anda perolehi:-

πŸ”΄ 2 tahun lepas, Taiwan gubal undang-undang melarang anak dibawah umur 2tahun didedahkan pada gajet. Kanak-kanak bawah 18 tahun boleh guna gajet tapi ada had masa.

πŸ”΄Steve Jobs (rata-rata kenal kan) tidak benarkan anak-anaknya guna gajet pada hari persekolahan dan ada batasan kalau weekend.

πŸ”΄ Bill Gates hanya benarkan anak main gajet bila capai umur 14tahun.

πŸ”΄ Perkembangan otak berkembang sebanyak 80% dari otak dewasa bila umur anak 3 tahun sebab itu umur 0-3 tahun adalah tempoh yang tidak sesuai untuk anak terlalu kepada gajet. Nanti jejaskan perkembangan otak.

πŸ”΄WAJIB tahu yang stimulasi rangsangan (persekitaran) sangat diperlukan untuk 2tahun permulaan (eye contact bila bercakap dan respon).

So hasil tadi juga bagi tamparan pada ibu dan bapa kenapa gedget boleh …