Catatan

Tunjukkan catatan dari Februari, 2018

3 hari demam terus meninggal

Imej
Langsung tak nampak petanda dia nak pergi jauh,” demikian kata Shiffa, sepupu kepada arwah Zarif Zawari, yang berusia lapan bulan meninggal dunia selepas 3 hari demam biasa mengundang perasaan simpati netizen di laman Twitter.Sayu melihat gambar wajah arwah adik Zarif yang mengalami demam selama tiga hari sebelum pergi buat selama-lamanya. Menurut Shiffa, sebelum itu baby Zarif masih mampu untuk senyum dan gelak ketawa bersama keluarganya.“Innalillahiwainnailaihirajiun. Pagi yang hiba, sepupu saya dah tak ada jam 3.30 pagi tadi (21 Januari 2018). Syurga buatmu, Zarif Zawari.“We just lost the happiest kid in our family. I just can’t imagine how his mom’s feeling right now. Again, thanks for those yang ucapkan takziah. And for those yang tertanya arwah sakit apa, arwah tak sakit apa pun. Cuma demam panas.“Hari pertama masih boleh senyum gelak-gelak. Tak ada langsung petanda nak pergi jauh. Hari ketiga demam, arwah pergi. It happened so fast. Like out of sudden, he just  gone. Rasa sekej…

Isteri tinggalkan bila tak berharta

Imej
Kesian kat abang kerusi roda ini. Beliau dulu adalah bisnessman yang berjaya. Alhamdulillah rezeki beliau banyak. Tetapi selepas kemalangan motorsikal beliau hanya terdampar di hospital. Doktor sahkan beliau tak mampu berjalan lagi. Paling sedih isteri tinggalkan sebab tak mampu bagi nafkah. Ya allah beratnya ujian abang ini.Dato alif syukri datang dengan bantuan keperluan untuk abang ini niat bersedekah. Baik betul alif syukri. Beliau tidak lokek menolong orang susah. Bagi yang ingin bantu abang ini boleh hulurkan sumbangan ke Maybank 162834044300. Harap abang ini kuat hadapi hidup. Pada wanita luar sana sayangilah pasangan anda jangan kerana harta anda tinggalkan pasangan anda ye.

Amanz vs awani

Imej
Internet adalah salah satu perkara paling penting di dunia. Dengan kelajuan internet. Kita dapat bersaing dengan negara maju melalui teknologi. 2 artikel dari awani dan amanz amat berbeza pendapat.Artikel awani mengatakan Malaysia mempunyai internat terbaik bersaing maju dengan negara maju yang lain. Manakala amanz pula bertentangan mengatakan internet di Malaysia jauh ketinggalan dengan negara maju. Berikut adalah perbandingan dari artikel mereka.Dari amanz
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10155530270096379&id=158792911378Dari awani
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10155187331170965&id=11726505964

Kambing perap kak ya

Imej
Apa itu #Kambingperapkakya?
Potongan kambing yang sudah diperap dengan resepi perap Kak Ya.Kambing yang hanya perlu digrill atau bakar di atas kuali leper, pemanggang ajaib, air fryer, oven atau panggang di atas bara api arang. Produk tempatan didatangkan khas daripada Gong Badak, Kuala Terengganu naik bas golek-golek sampai kajang.1Kg mempunyai lebih kurang 4 atau 5keping kambing yang diperap. Sesuai untuk hidangan 1 family kecil. Bayangkan jika beli kambing bakar diluar RM15 satu hidangan. Cukupkah untuk 1 family? Renungkan dan selamat menjadi pembeli kambing yang bijak.🐑🐑??Watsup ajen kami sekarang 0196971518 @ 0136557512. Cepat sementara stok masih ada. #sisagentkajang #kambingperapkakyakajang
#jangancakapabgtakpayung

Takut nak kahwin

Imej
Ada seorang kawan yang aku jumpa meluahkan rasa takutnya utk berkahwin.." Sekarang aku enjoy jer. Duit aku ada.. Bg org tua. Kalau dah kawin nanti, nak kena bg bini.. Pastu kalau ada anak, nak kena standby utk persekolahan mereka. Sekarang ni bukan murah dah nk besarkan anak. Persekolahan mereka je dah abis berapa. Kecil kecil masuk tadika.. Abis berapa dah? Darjah satu mesti dah kena pandai baca dan mengira. Fuhhhh.. Dah la aku kena cari duit. Pastu kena luang masa nk ajar anak. Gaji aku bukan byk sgt mcm gaji CEO yang tak perlu buat byk kerja!Menakutkan sungguh zaman sekarang. Duit kena ada byk. Insuran.. Tabung masa depan. Dah tu, bilanya aku dpt masa utk diri aku sendiri? Ni baru nak lepak.. Dah bini call. Suh balik jaga anak lak. Aduhh... Tu sebabnya aku tak kawin sampai sekarang. Perempuan lak dah demand mcm mcm sblm kawin. Wajib ada rumah.. Kereta. Kerja bagus.Baik simpan duit, gi travel. Puashati tgk negara orang. Kalau dah sampai jodoh,  kawin je la. Apa nk buat kan? &qu…

Mr London Mrs Langkawi

Imej
Pelakon : Zul Ariffin, Izara Aishah, Amar Bahrin, Nur Zahirah, Wan (Wala), Yaya Zahir, Shah Rezza, Watie Sadali, Liza Abdullah, dan Kismah JoharSinopsis.
Aidid atau watak utama Zul Ariffin merupakan orang terpelajar yang menetap di London. Terpaksa mengikut ayahnya ke Langkawi atas urusan kerja. Pada mulanya Aidid berkeras tetapi dia menurut juga apabila puas dipujuk oleh ayah dan ibunya.Sampai di Langkawi dia menetap di rumah tok wan. Disitu dia berkenalan dengan seorang perempuan Liyana. Liyana berbeza dengan perempuan lain agar kasar. Gadis kampung yang tidak berpelajaran hanya ambik upah sebagai pemandu pelancong.Aidid perwatakan yang sombong pada mulanya. Sampailah Liyana menunjukkan keindahan bumi Malaysia Langkawi. Di situ Aidid mula berubah sedikit demi sedikit. Mungkin bukan sahaja pada Langkawi tetapi juga pada gadis bernama Liyana.

Dibunuh atau bunuh diri

Imej
Mengikut kajian ada beberapa kemungkinan yang tidak logik pembunuh bunuh diri menembak guna tangan kanan diajukan pistol tetapi terbaring arah kanan ikut logik dia perlu jatuh pada bahagian kiri bukan kanan.Dia tembak guna tangan kanan tetapi darah juga terpancur arah kanan secara saintifik pasti dia dibunuh dari arah kiri ikut logik.Rokok masih berasap ini buktikan dia masih baru berlaku beberapa minit. Ikut logik sepatutnya mangsa yang kena tembak tangan tidak mempunyai kekuatan sepatutnya rokok dilepaskan dari genggaman mungkin penjenayah yang buat agak kelihatan mangsa bunuh diri.Salah satu cara untuk mengetahui siapa pembunuh tersebut ialah pembunuh mestilah mengetahui mengenali mangsa. Tahu pekerjaan mangsa. Mempunyai sebab tertentu. Mungkin mesej ada di tulis atas kertas tersebut. Jika anda berjaya selesaikan anda layak menjadi detektif.

Aplikasi untuk kuat cemburu

Imej
Salah satu aplikasi untuk para isteri yang kuat cemburu pada pasangan nyer. Sampai bateri habis pun perlu diberitahu untuk cas.Melampau sungguh. Takkan suami masuk toilet pun dah rindu. Perlu ke sampai macam tu sekali. Percayalah pasangan masing-masing ye tak perlu sampai pakai aplikasi ini ye 😑😑😑

Kek frozen macam haram

Imej
Berhampiran rumah ada kedai kek/cake dan aku order cake . Org kat kedai tu kata mereka boleh buat pelbagai design cake . Aku beri contoh gambar yang aku ingin utk cake tersebut. Org kedai kata siap 2jam . Mereka minta deposit tapi aku bayar penuh. Sekali bila aku ambil dari kedai & bawa balik rumah. Tiba dirumah aku buka kotak cake dan lama juga aku perhatikan cake tu. Apa yang tak kena ni ????Kredit - deom alias

Sampai bila nak blog

Imej
Begitulah luahan hati nurani insan bernama blogger. Tak lepuk dik hujan tak lekang dik panas. Masih menulis mencerita kisah hidup yang tiada penghujung.Bagi saya tulisan dan blog masih serasi dalam jiwa saya. Minat adalah sebab utama saya menulis. Idea mungkin sukar diperolehi. Alhamdulillah jika ada masa saya tetap teruskan hingga nafas saya yang terakhir.Walaupun blog saya hanya segelintir yang membaca saya tak kisah dengan follower. Saya bukan ahli politik nak raih undi simpati. Cukuplah pada mereka yang mengerti perjalanan hidup ini. Terima kasih sudi membaca luahan ini.

Rm1.50 pun aku tak halal

Imej
Ramai manusia makan lepastu tak bayar. Duduk rumah sewa pastu tak bayar rumah sewa. Langgan astro tak bayar bil astro bil telefon internet dan sebagainya. Alasan konon takde duit padahal gaji beribu. Yang paling sedih harta bagi anak bini makan. Pada yang berhutang bayarlah ye. Takut makanan tak hadam dalam perut ye. Rm1.50 je pun. Link bawah ini lagi mahal.http://www.mizisempoi.com/2017/12/dah-mkn-tak-nak-bayar.html