Catatan

Tunjukkan catatan dari September, 2017

Susu segar farm fresh

Imej
Kita mempunyai jaringan sosial. Media yang memberi liputan arus pembangunan. Setahun demi setahun bumi menjadi panas. Umno kini hebat diperkatakan walau dikritik hebat. Tak perlu rasa cemburu cemuhan pada orang lain. Mungkin kita anggap diri kita ini superhero. Datang untuk menegakkan komplex yang hanya situasi tanpa asal usul periksa benar atau tidak. Konsisten dan istiqamah dalam perjuangan. Ibarat meluntur buluh biar pada rebungnya. Tetapi masih sikap buruk manusia di perjuangkan kenapa ini berlaku. Jangan seperti anai-anai yang akan makan kayu hingga reput. Kekuatan dalaman kita sebenarnya terletak kepada susu segar farm fresh cepat hubungi sementara stok masih ada. Terima kasih iklan ini ditaja khas sepenuhnya oleh susu segar farm fresh dijamin halal keluaran produk bumiputra Haji Amir home deeler.

Insta360

Imej
Teknologi yang cukup hebat gambar di ambil 360 darjah. Maksudnya hanya 1 snap anda tidak perlu berebut untuk ambil gambar.

Baru-baru ini Najib ada komen di laman twitter beliau bagaimana ia mengambil gambar bersama rakyat Malaysia. Ini membuktikan tak perlu ambil 2 atau 3 gambar untuk memuatkan puluhan manusia. Hanya 1 klik sahaja gambar sekeliling boleh di ambil dengan mudah.
App ini masih baru, siap sepenuhnya untuk pengguna apple tetapi malangnya pengguna anroid masih coming soon harap pengguna anroid pun boleh cuba. Ada rakan kita berkongsi gambar beliau menggunakan insta360 klik link di bawah kalau nak tengok Channeling my inner matrix for my first attempt at a bullet time video on the @insta360 ONE: pic.twitter.com/G0WOX663rO — Alex Pettitt (@Alexpettitt) September 27, 2017 [KLIKSINI]

Adiwiraku filem terbaik 2017

Imej
Nak berlakon ni bukanlah senang, shooting tu kadang-kadang sehari suntuk, nak kena hafal skrip lagi tu pun kalau sekali jalan, kalau kena shoot balik tu satu hal lah juga. So boleh tahan penat juga terlibat dengan rakaman sebuah movie ni. Tapi korang bayangkan eh, Cheryl bagitau kami yang movie ni hanya di rakam dalam masa dua bulan kat sekolah tu sendiri time cuti!

“Kami takde pergi kelas berlakon. Kami pergi audition dan seminggu selepas tu rakaman pun bermula. Ye, memang ada skrip ditulis untuk kami, tapi kebanyakan hanya melakonkan watak kami sendiri sebab ia berdasarkan kisah benar jadi kami hanya lakonkan balik apa yang terjadi sebelum ni.” – Irdina Tasnim, pelajar SMK Pinang Tunggal
Kalau untuk orang dewasa pun dah penat apetah lagi budak-budak sekolah ni. Memang jenuh, tapi para pelajar ni suka betul sewaktu rakaman dilakukan sampaikan mereka tukar cita-cita dari menjadi doktor dan peguam kepada pelakon.
Adiwiraku mengisahkan pengalaman beberapa pelajar dan juga Cheryl sebagai se…

Buat duit dengan wowapp

Imej
Kebanyakan kita tidak yakin dengan sesuatu benda yang mendatangkan hasil, contoh nya macam wowapp ni lah. Bila kita berkongsi bersama rezeki orang ragu² dengan kita, bila kita dah maju dah kaya orang kata kita bakhil sebab tak berkongsi apa yang kita sedang buat sampai kita jadi senang begini.Itulah masyarakat sekarang yang sedia ada masih tidak percaya, macam ni lah kita register di wowapp ada tak wowapp minta kita bayar pada dia sebelum kita boleh main wowapp ni? Tiada kan? So apa yang nak ditakutkan? Kalau wowapp tipu sekali pun apa yang kita rugi? Padahal wowapp sama sahaja seperti chat social lain, cuma yang lain tu tidak membayar pada kita lain lah pula wowapp ni yang membayar pada kita. Bestkan chat dapat duit masuk.Dan ada juga setengah pihak masih nak kepercayaan, contoh nya aju kan soalan 'dah pernah dapat?' , 'dah pernah cash out ke' . kita sendiri yang buat dan tunggu sama ada hasil yang kita usaha kan itu sama ada benar atau sebalik nya. Jangan ragu tak sa…

Ya Allah kau tunaikan hajatku

Imej
Membaca Surah YASIIN sepenuhnya dan pada ayat ke 58 surah SALAAMUN QAULAM MIR RABBIR RAHIM“ diulang sebanyak 7 kali untuk 7 niat yang baik, Insyallah dengan izin yang maha esa dan maha kuasa, mudah-mudahan semua hajat tersebut akan dikabulkan. Caranya begini:1) YA-ALLAH YA-RAHIM, Ampunkan dosa-dosaku dan saudara-maraku.2) YA-ALLAH YA-RAHMAN, Kurniakan aku isteri,suami,anak-anak yang dan mencintai islam.3) YA-ALLAH YA-RAZZAK, Kurniakan aku rezeki yang berkat,kerja yang baik dan berjaya didunia dan akhirat.4) YA-ALLAH YA-JABBAR, Makbulkan penghantar maklumat yang aku dapat ini5) YA-ALLAH YA-MUTAQABBIR, Jauhkan aku dari sifat khianat dan munafiq dan miskin.6) YA-ALLAH YA-WADUUD, Kurniakan aku dan seluruh umat muhammad yang beriman kesihatan zahir batin.7) YA-ALLAH YA-ZALJALA LIWAL IKRAM, Makbulkanlah semua hajatku, dan AMINNNNN.

1 video hampir rm1juta

Imej
Jutawan kosmetik Datuk Seri Vida (DSV), mengakui kos pembikinan muzik video lagu 'I Am Me' mencecah hampir RM1 juta.DSV atau nama sebenarnya Hasmiza Othman, berkata, disebabkan mahukan kelainan dalam muzik video itu dia melaburkan duit yang agak banyak untuk menanggung kos pembikinan, kostum dan barang kemas."Kos keseluruhan hampir sejuta. Saya membeli khas barang kemas untuk dipakai ketika penggambaran. Bukan apa, ini konsep yang ingin ditonjolkan sesuaidengan lirik lagu."Kos pembikinan mencecah RM180,000, pakaian dan prop RM80,000, prop tambahan RM30,000, cincin berlian RM300,000 dan beberapa barangan kemas lain bernilai ratusan ribu."Muzik video ini sangat mewah dan luar biasa. Ini muzik video pertama seumpamanya di negara kita yang digarap sebegitu. Diakui proses pembikinan sangat susah ditambah dengan jadual kerja saya yang padat."Saya bukan riak tetapi mahu ekspresikan lirik 'living lavida' yang berkaitan dengan duit. Ini kerana bila bercakap …

Makin tua makin hansem - Shadila

Imej
Isteri kepada pelakon Alif Satar, Shadila Halid memilih untuk membuat ucapan ringkas dan sempoi di laman Instagram untuk meraikan hari lahir suaminya.Tindakan Shadila itu disifatkan berbeza dengan pasangan lain yang lazimnya memilih untuk menulis ucapan panjang lebar serta romantis sempena hari lahir.Selamat Hari Lahir kepada suami saya, Encik Muhammad Alif, dengan ucapan "Kenapa makin tua, makin handsome?" #AlifSatar27th #AlifSatarTurns27 #AlifClooney #AlifGere #AlifBeckham," tulis Shadila.Tindakan sempoi tersebut turut mendapat perhatian peminat Alif yang sama-sama mengambil peluang untuk meninggalkan ucapan selamat hari lahir kepada Alif di ruangan komen.Selain itu, Shadila turut memuat naik sekeping foto Alif menyambut hari lahir ketika di zaman kanak-kanak.Dalam perkembangan terbaru, Alif kini sedang giat menjalani penggambaran drama bersiri Red Velvet yang bakal bersiaran di Astro Ria.Teks oleh: Kamaruddin Razal
Foto: Instagram @shadilahalid

Kes dah selesai

Imej
KRONOLOGI PUNCA KEBAKARAN DI TAHFIZ DARUL QURAN ITTIFAQIYAH DATO KERAMAT - SETINGGI-TINGGI TAHNIAH BUAT TEAM PDRM
.
Petang ini kami dihujani dengan mesej berupa laporan hasil siasatan pihak polis mengenai kes tragedi kebakaran maut yang menggegarkan jiwa rakyat Malaysia di seluruh negara ini. Inilah berita yang paling kita tunggu-tunggu bagi menjawab pelbagai persoalan yang bermain di kepala. Lebih cepat diketahui puncanya, semakin banyak angkara fitnah dan tohmahan melulu dapat dimatikan.Walaubagaimanapun, sama-samalah kita tunggu pengesahan dari pihak PDRM dalam satu sidang media khas yang dikatakan bakal diadakan secepatnya. (Baca: Update sidang akhbar terkini jam 8 mlm tadi di hujung artikel ini).
.
Atas nasihat pihak tertentu, kami tutup beberapa butiran agar ia tidak mengganggu tugas pihak polis. Walau bagaimanapun, kami bersedia untuk memadamkan status ini jika dikehendaki begitu oleh pihak berkuasa.
.
NO REPOT: JTR RPT: xxxx/17
TARIKH: 14/09/17 MASA: 0652 HRS
SEK 435 KK & …

Mereka anak2 syurga

Imej
Selepas insiden yang mengorbankan mereka. Saya turut berduka cita. Anak2 syurga telah tenang di sana. Mereka hanya mampu menjerit meminta tolong sedangkan kita di luar tidak mampu melakukan apa2. Bombo sifatkan pada mulanya mungkin lintas pintas. Tetapi tidak semudah itu rupanya bukan lintas pintas perbuatan kianat dari individu yang bernama syaitan. 2 gas kuning ditemui di depan pintu asrama. Kemudian saksi pelajar  asrama yang terselamat menghidu bau gas sebelum kebakaran berlaku. Mengukuhkan lagi siasatan polis untuk cari punca sebenar kebakaran berlaku. Kita cuma berdoa agar pelaku tersebut berjaya di tangkap segera.Derma kilat telah diberi. Menteri besar esco Azmin Ali siap turun padang beri bantuan van jenazah. Najib hanya mampu komen di twitter rasa simpati kerana sibuk uruskan pelaburan dengan donold trump di us. Ramai manusia turun padang walaupun bukan waris mangsa.Satu demi satu cerita keluar. Kalau anda nak derma boleh hulurkan sumbangan pada akaun cimb mereka di 860229958…

Artis satu Malaysia

Imej
Siapa sangka disebalik suara yang dikatakan sengau, suara tersebut membawa tuah buat Mohammad Aiman Bin Yusri atau lebih dikenali sebagai Aiman Tino.Malah setiap ‘single’ yang dibawakannya pasti akan diterima oleh peminat-peminatnya.Sebelum ini, Aiman pernah disenaraikan sebagai finalis Juara Lagu 2016. Ekoran kejayaan tersebut Aiman dihadiahkan sebuah kereta Audi RX8 bersama seorang pemandu peribadi kerana masih tiada lesen kereta ketika itu.Terkini, Yayasan Artis 1Malaysia (YA1M) sedang melancarkan projek plat pendaftaran khas,Artis 1Malaysia (A1M) bagi mencari dana membantu anak seni melalui projek itu.Sebanyak 1,000 nombor siri plat khas ini ditawarkan bermula dari nombor A1M 1 hingga A1M 1000. Tender untuk pembidaan harga plat nombor A1M dibuka mulai pada hari ini sehingga 2 Oktober akan datang.Menurut Presiden YA1M, Datuk DJ Dave, yayasan berkenaan telah memperoleh kelulusan daripada Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) untuk melaksanakan penjualan secara terbuka plat nombor siri ed…

Filem sedih 2017

Imej
Cinta seorang ibu kepada anaknya sering diandaikan lebih dalam dari dasar laut, manakala kasih seorang ayah kepada anaknya kadangkala tidak terlihat pada zahirnya, namun keikhlasannya lebih tinggi daripada gunung. Pengorbanan seorang ayah untuk membahagiakan anak tiada tandingannya. Mungkin ramai yang terlepas pandang akan hakikat ini, justeru itu naskah terkini milik pengarah hebat, Kabir Bhatia, ini pasti mampu mengingatkan kita kembali akan kehebatan insan bernama lelaki yang dipanggil ‘ayah’ ini. ‘Bisik Pada Langit’ adalah sebuah filem televisyen (FTV) terbaharu yang diterbitkan Nusantara Seni Karya Sdn. Bhd. dan akan disiarkan di saluran Astro First Eksklusif (480)mulai 15 September ini.Pelakon berpengalaman, Jalil Hamid,diberikan tanggungjawab memegang peranan utama dalam menjayakan filem TV ini sebagai ayah manakala pelakon popular, Ummi Nazeera, memegang watak seorang anak yang cukup ditatang serta dikasihi sepenuhnya oleh ayah beliau. Pelakon hebat, Beto Kusyairi, turut tampi…

10 blogger bertuah

Imej
Seronok kalau dapat bawa family bercuti. Hirup udara yang segar. Tambah lagi kos sara hidup yang tinggi. Mungkin mimpi sukar untuk jadi kenyataan. Mana tau rezeki anda dapat bercuti. Mereka cari 10 orang yang bertuah. Penginapan ke Johor semua ditaja macam mana nak join cepat sebelum terlambat klik link di bawah.[KLIKSINI]

Al-fatihah sultan kedah

Imej
Tuanku sultan kedah yang kita sayangi telah mangkat sebentar tadi 11/9/2017 jam 2.30 ptg,bersama kita sedekah al fatihah dan berdoa agar rohnya ditempatkan di kalangan yang beriman..

Pasangan gay

Imej
Teruk betul ada lagi manusia akhir zaman macam ini. Kenapa perlu jadi manusia kan lebih baik ko jadi haiwan. Serius jijik. ๐Ÿ˜ข๐Ÿ˜ข๐Ÿ˜ข

Cicak gergasi

Imej
Sekali pandang nampak macam cicak betul. Sebenarnya ia bukanlah cicak hidup tetapi hanya sejenis bantal peluk. Kalau betul pun ada ke orang nak peluk huhu ๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…

berdoa untuk anak

Imej
1— Jika melihat anakmu menangis, jangan buang waktu untuk mendiamkannya. Cuba tunjuk burung atau awan di atas langit agar dia melihatnya, dia akan terdiam. Kerana psikologi manusia saat menangis, adalah menunduk.2— Jika ingin anak-anakmu berhenti bermain, jangan berkata: "Dah, sudah main, stop sekarang!". Tapi katakan kepada mereka: "Main 5 minit lagi yaaa". Kemudian ingatkankembali:"Dua minit lagi yaaa". Kemudian barulah katakan:"Dah, waktu main sudah habis". Mereka akan berhenti bermain.3— Jika anak-anak sedang bertelingkah atau menyebabkan keadaan riuh di sesuatu tempat, dan engkau ingin mengalih perhatian mereka, maka katakanlah: "siapa yang mau mendengar cerita ibu? angkat tangan..". Salah seorang akan mengangkat tangan, kemudian disusul dengan anak-anak yang lain, dan semuanya akan diam.4— Katakan kepada anak-anak sewaktu mahu tidur:"tidur sayang.. besok pagi kan kita sholat subuh", maka perhatian mereka akan selalu ke …

Sedih cerita ini

Imej
Taufiq anak dato' dia dipaksa kahwin oleh anak orang kampung. Taufiq tak suka tetapi ayahnya hutang budi sebab bapa ina selamatkan dia masa dia lemas.Taufiq: betul ke awak nak kahwin dengan saya.
Ina: saya akan mencintai awak lepas kita kahwin.Kalau cerita panjang tak guna. Sedih sebab ina dilayan amat teruk. Taufiq layan ina macam sampah. Ina hanya berdoa supaya suami dia lembut hati. Mampukah Taufiq terima ina sepenuhnya saksikan sendiri kau yang satu.

Jom tolong sahabat kita

Imej
Salam saya jaga emak sakit strok/angin ahmar sudah 5tahun. Emak lumpuh separuh badan dan hanya mampu berbaring. Saya berhenti kerja dan menjaga emak sepenuh masa dirumah kerana emak perlu dijaga 24jam. Saya sudah menerima bantuan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) serta zakat Majlis Agama Islam Kelantan (MAIK) namun tidak mencukupi kerana belanja bulanan mencecah Rm1200++. Jadi saya ambil upah buat kerja penulisan secara sambilan untuk menampung hidup, siapa nak upah saya menulis boleh whatsapp saya di 0199667789.. Saya juga jua st0kin musl1mah Dari Mes1r j3nama Silvy mur0h h3rgo 8ya sepase. Saya juga jua1 T3ddy Bear gergasi pada h3rga srendah 7Oya yang sa1z 6Ocm. Pada yang nak menderma pada emak saya boleh derma di no akaun Bank Simpanan Nasional Emak saya BSN -0308041000037250 Remalah bt Shafein..Atau boleh klik link facebook beliau
[KLIK SINI]

KARNIVAL JOM BANTU RAKYAT

Imej
*JEMPUTAN PROGRAM**KARNIVAL JOM BANTU RAKYAT KOMUNITI CERIA*Dipanjangkan jemputan untuk bersama-sama YM Datuk Seri Utama Raja Nong Chik menghadiri program Karnival Jom Bantu Rakyat yang akan dirasmikan oleh YB Datuk Seri Utama Tengku Adnan Tengku Mansor, Menteri Wilayah Persekutuan mengikut ketetapan berikut: ๐Ÿ—“Ahad, 10 September 2017⏱Aktiviti 8 pagi - 3 petang (Perasmian 11 pagi) ๐Ÿ“ฎPerkarangan Perpustakaan 1Wilayah, PPR Kerinchi Lembah Pantai_Maklumat Lengkap Sila Rujuk Kepada Info Grafik Yang Dilampirkan Bersama_Pelbagai aktiviti termasuk Konsert Seni Budaya Hiburan Rakyat, Aktiviti Sukaneka, Kaunter - Kaunter Agensi Kerajaan, Peluang Kerjaya, Saringan Kesihatan dan lain-lain disediakan untuk pengunjung.Cabutan Bertuah untuk pengunjung dewasa (kupon terhad kepada pengunjung awal) juga disediakan. Mohon kehadiran dan dipanjangkan jemputan ini kepada rakan-rakan.

5 juta 5 hari

Imej
Tahniah abang long fadil 2. Bagi yang belum tengok kena tengok. Sebab ramai nitezen kata cerita abang long fadil 2 lagi best dari yang pertama banyak punchline bertubi-tubi.Wak doyok sanggup berabis duit guna modal sendiri untuk beli baju demi sebuah cerita. Kalau kita sanggup ke nak habiskan duit sendiri untuk bos kita. Silap-silap kita yang paw bos kita adalah. Respek ngan wak doyok tak berkira.Tak pasti cerita ini sambungan abang long fadil 1 ke tidak sebab saya tak berkesempatan untuk lihat. Cuma dapat tengok trailer je. Maklumlah hidup bizy jaga anak huhu. Mohon suport cerita melayu ye kawan-kawan.

Jururawat kena raba

Imej
Nama saya Anis. Kerja saya sebagai jururawat. Maklumlah dah dapat kerja kenalah kerja cari rezeki. Saya kerja shift tak tentu masuk pagi balik malam. Masuk malam balik bagi. Mungkin muka saya sedikit lawa dan badan saya yang agak menarik saya menjadi ramai perhatian pesakit-pesakit saya di hospital terutama lelaki.Ada yang baru lepas kemalangan putus kaki. Kencing manis kaki berulat. Ada juga anak yang hantar bapak ke hospital semuanya lepas tanggungjawab. Sampaikan cuci najis pesakit pun saya buat.Saya masih ingat lagi pada satu hari itu tepat jam 10malam. Rutin saya sebagai jururawat yang amat mencabar. Ada seorang pesakit lelaki eksiden motor kaki bersimen. Saya di arahkan untuk jaga pesakit tersebut. Saya perlu tukar tiup kencing sebab pesakit tersebut tidak dapat berjalan ke tandas. Semasa saya selak seluar dan gosok batang kote untuk masukkan tiup pada pesakit tersebut. Tiba2 kote dia terpacak dengan sangat keras. Saya hanya tahan gelak. Tiba-tiba saya merasa ada tangan meraba b…

Iklankan produk anda

Imej
Assamualaikum,Terima kasih atas kunjungi anda ke blog saya. Tak kenal maka tak cinta saya akan memperkenalkan diri sya terlebih dahulu. Nama saya Tarmizi anda boleh panggil saya mizi. Tujuan saya menulis blog pada mulanya sebagai hobi. Tetapi bagi saya blog lebih darisegalanya sebab blog boleh memberi sumber pendapatan pada saya. Walaupun tak seberapa tetapi cukuplah untung menabung di hari tua saya.Dalam era globisasi ekonomi yang semakin merudum. Sumber pendapatan yang tidak menentu saya berada amat takut sekali untuk hidup. Alhamdulillah blog merupakan tempat saya mengisi masa lapang untuk bercerita. Saya memang suka menulis. Mana tidaknya jodoh saya memang dengan blog. Dan kini saya telah berkeluarga dan mempunyai seorang anak perempuan Imani nama dia.Kalau anda rasa ingin membantu saya dalam aspek kewangan saya ucapkan terima kasih. Maklumlah dah bekerluarga banyak duit nak beli rumah duit kereta hutang keliling pinggang. Pendek kata panjang tak kata apa-apa maka hulurkanlah sedi…